Швейцария ще гласува тази неделя на референдум, за да реши

...
Швейцария ще гласува тази неделя на референдум, за да реши
Коментари Харесай

Референдумът в Швейцария тази неделя може да има сериозни последствия за пазарите

Швейцария ще гласоподава тази неделя на референдум, с цел да реши дали швейцарското право да бъде с господство пред законодателството на Европейски Съюз и интернационалните контракти, подписани двустранно с блока.

Поддръжниците на самодейността, стартирана от най-голямата партия в страната - ултра-консервативната и евроскептична Швейцарска национална партия (SVP или UDC), декларират, че интернационалните съглашения би трябвало да бъдат предоговорени или анулирани, в случай че са в прорез с резултатите от референдума, написа в разбор на ING.

Гласуването е разследване от предходния референдум за имиграцията преди съвсем пет години, когато болшинство от швейцарските жители гласоподаваха срещу всеобщата имиграция и желаеха въвеждането на имиграционни квоти. Такива квоти биха били в директно несъгласие с интернационалните контракти, които съществуват сред Швейцария и Европейския съюз. И по този начин, след дълги полемики и обратно на това, което се изисква от Конституцията, самодейността в никакъв случай не е станала закон. Вместо това държавното управление прокара регламенти, които дават преимущество на работещите в Швейцария служащи в избрани браншове на стопанската система с най-голям % на безработица.

С наближаващия Брекзит Европейска комисия желае да предоговори връзките си с трети страни, с цел да покаже интегритет и да показва цената на непълното участие в съюза.

Съюзът се стреми да построи институционална рамка, която да приведе законите в Швейцария в сходство с тези на Европейски Съюз или да включи всичките двустранни съглашения със страната (над 120) в едно, а Съдът на Европейския съюз да играе водеща роля при разрешаването на разногласията.

Някои спънки пред разбирателството сред Европейски Съюз и страната са швейцарската отбрана за високите локални заплати и нежеланието да допусне интервенция от съюза в законите за труда, както и гаранциите за държавните кантонални банки.

Последствията от референдума

Ако не се реализира съглашение това би довело до ограничение на нарастването на достъпа до единния пазар за Швейцария, което понижава и опцията за ново съглашение за електрическа енергия. Това би могло също по този начин да заплаши неограничения достъп до европейския пазар за швейцарските производители на медицински произведения.

А непосредствените последици включват вероятен завършек на трансграничната борсова търговия, защото Комисията одобри предходната година да признае разпоредбите за търговия на швейцарските тържища едвам до края на 2018 година

Ако референдумът приключи с превес на гласувалите " Да " договарянията сред Европейски Съюз и Швейцария може в допълнение да се усложнят. Подобен резултат би могъл изцяло да блокира договарянията, които към този момент страдат от мощна вътрешна съпротива. На собствен ред това може да повлияе на даването на еманципация и след 2019 година и да заплаши целия швейцарски фондов пазар.

Засега изследванията демонстрират, че гласуването с " не " ще надделее. Но даже и по този начин, цялата самодейност е показателна за евроскептицизма в страната, който набира скорост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР