Швейцария проверява медийна информация, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на

...
Швейцария проверява медийна информация, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на
Коментари Харесай

ЦРУ и Германия използвали швейцарска компания за шпионаж на редица държави от десетилетия

Швейцария ревизира медийна информация, че Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати и немското разузнаване са употребявали технология на швейцарска компания за разшифроване на загадка информация на други страни.

Информацията оповестява " Ройтерс ", базирайки се на Министерството на защитата на Швейцария.

Компанията Crypto AG продала съоръжение за изработка на кодове на Иран, латиноамерикански страни, Индия, Пакистан и десетки други страни. Технологията е изменена, с цел да разреши на Централно разузнавателно управление на САЩ и на немското външно разузнаване (BND) да разбият кодовете , оповестяват " Вашингтон пост " и немските и швейцарските ZDF и SRF.

Медиите се базират на класифицирана информация на Централно разузнавателно управление на САЩ. Част от нея датира от 1992 година, когато един от чиновниците на компанията е задържан и е арестуван в Иран за 9 месеца по съмнение в шпионаж.

Тогава компанията дефинира информацията, че е скришен актив на западни разследващи служби като " невероятна тайна доктрина " , съгласно информация на немското списание " Фокус ", която е в детайли разказана в книга по тематиката през 1994 година

След като се появила нова информация за компанията в края на предходната година, през януари швейцарското държавно управление назначи някогашен арбитър от Върховния съд на Швейцария да проверява активността на Crypto AG и обстоятелствата по тематиката, се споделя в известие на швейцарското военно министерство.

Допълва се, че обсъжданите събития датират от 1945 година и е мъчно да се възстановят и поясняват в днешния подтекст.

Съдията ще рапортува в края на юни.

Най-малко четири страни - Израел, Швеция, Англия и неутрална Швейцария - са знаели за интервенцията, известна като " Операция Рубикон ".

Компанията е ликвидирана през 2018 година Наследник е компанията Crypto International, благосъстоятелност на шведа Андреас Линде. От Crypto International увериха, че нямат връзки с Централно разузнавателно управление на САЩ или немските служби.

" Вашингтон пост " показва и друга компания - CyOne Security, която също отхвърля да е забъркана.

Crypto AG направила милиони долари от продажба на техника на повече от 120 страни. Но никой от клиентите не е бил наясно, че Crypto AG скрито е била под контрола на Централно разузнавателно управление на САЩ по време на извънредно спорно партньорство с немските служби.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР