Швейцария, която много държи на своя неутралитет, за кратко стана

...
Швейцария, която много държи на своя неутралитет, за кратко стана
Коментари Харесай

Байдън вкара и Швейцария в НАТО

Швейцария, която доста държи на своя неутралитет, за малко стана претендент за участие във военния съюз по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид - президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разказа на конференция в четвъртък по какъв начин се е стигнало до историческото решение за приемане на Финландия и Швеция в алианса.

В един от случаите финландският президент Саули Нийнистьо е предложил „ да се обади на държавния началник на Швейцария по отношение на техните желания за участие ", сподели Байдън.

Президентът на Съединени американски щати незабавно видя грешката си. „ Швейцария, Боже мой... Очевидно имам доста, доста мощно предпочитание да разширя НАТО ", пошегува се той и добави, че, несъмнено, е желал да каже „ Швеция ".

Финландия и Швеция нарушиха тази традиция след десетилетия на неутралитет към Алианса в изискванията на съветската нападателна война в Украйна и желаеха да бъдат признати в НАТО. Присъединяването на Швейцария, въпреки това, се счита измежду дипломатите за „ научна фантастика “.

Байдън от дълго време е прочут със своите словесни неточности, вариращи от дребни пропуски до откровени гафове. Американският президент, който тази година навършва 80 години, и преди е бъркал имена на страните. Миналия месец той неправилно сподели „ Северна Корея ", а искаше да каже " Южна Корея ", до момента в който изброяваше поддръжниците на американските наказания против Русия. През предходната година той обърка Либия и Сирия, когато говореше за евентуални области на съдействие с Русия.

С присъединението на Финландия и Швеция броят на страните в НАТО доближава 32, откакто Турция се отхвърли от възраженията си против присъединението на скандинавските страни към блока.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР