Швейцария дава 20 милиона франка за обезвреждането на негодни за

...
Швейцария дава 20 милиона франка за обезвреждането на негодни за
Коментари Харесай

Швейцарска телевизия разказва за мръсната тайна на българското земеделие

Швейцария дава 20 милиона франка за обезвреждането на негодни за приложимост български пестидици. И това е единствено един от 130-те плана, в границите на които се отпуска швейцарската помощ - по линия на Българо-швейцарската стратегия за съдействие. В навечерието на решението за разпределяне на още 1 милиард франка за планове в Източна Европа, донорите вземат решение да ревизират по какъв начин се развиват дейностите им в България и в частност един от тях - този за очистване на трупаните от десетилетия пестициди.
Над 4 000 тона отрова
В предаването си " 10 преди 10 " швейцарската телевизия SRF среща феновете си с българския проблем с пестицидите - и го назовава " мръсната загадка на българското селско стопанство ". В 215 склада в страната се съхраняват над 4 000 тона остарели пестициди - мощно отровни субстанции, някои от които са неразрешени. Работници, облечени в специфични защитни облекла, пълнят пестицидите (най-вече руско производство) във варели и ги приготвят за превозване към Швейцария.

" Това е остарял проблем на страната ни ", споделя ръководителят на плана от българска страна Георги Марков. И показва, че срокът за използването на пестицидите е изминал от дълго време, защото множеството са създадени преди 1990 година. Ръководитeлят на плана от швейцарска страна Ролан Питон на собствен ред изяснява за какво Швейцария дава пари таман за този план: " Много от хранилищата са в неприятно положение, съществува риск след време отровите да обхванат в почвата или във водата, а това е рисково за хората и за околната среда. Затова взехме решение дружно с България да потърсим решение за този проблем и да унищожим пестицидите в сходство с най-високите интернационалните стандарти ".

Швейцария поема 85% от разноските за реализация на плана, останалите 15% покрива България. Но швейцарските пари стартират да текат едвам във финалната фаза - откакто опакованите пестициди бъдат откарани в Швейцария, с цел да бъдат изгорени в сходство с разпоредбите в специфична апаратура. А с цел да няма никакво отклоняване от нормите, швейцарците са наели външна холандска компания, която да управлява в България всяка стъпка от процеса и да не позволява никакви измами или корупция.

И още провокации

Да, в България се шири корупция, само че не тя е най-големият му проблем, споделя шефът на плана от швейцарска страна Ролан Питон:

" В България се сблъскваме с разнообразни провокации - провеждането на състезания и възлагането на публични поръчки трае прекомерно дълго. Фирмите, които не получат даден контракт, по предписание апелират и по този начин забавят нещата. Персоналните промени на всички равнища са непрекъснати, а в последно време става все по-трудно да намерим квалифицирани чиновници - доста от положителните емигрират ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР