Швеция заяви, че би предпочела военното сътрудничество със съседна Финландия

...
Швеция заяви, че би предпочела военното сътрудничество със съседна Финландия
Коментари Харесай

Оръжейният бизнес пречи на Швеция да влезе в НАТО

Швеция съобщи, че би предпочела военното съдействие със прилежаща Финландия пред участието в НАТО. Между двете страни от дълго време съществува де факто защитителен съюз. Въпреки това, в обстановка, в която салдото на силите в Европа бързо се трансформира, финландците и шведите могат да узаконят своя съюз, като в същото време останат отвън НАТО. Трябва ли Русия да се опасява от появяването на финландско-шведски военен блок покрай своите граници?

В сряда шведското държавно управление разгласява външнополитическа декларация за 2022 година В документа се показва, че страната не възнамерява да кандидатства в НАТО. „ Шведската политика за сигурност остава непроменена. Свободата от военни съюзи ни служи добре и способства за стабилността и сигурността в Северна Европа “, счита шведският външен министър Ан Линде, която показа декларацията в Народното събрание.

В спор с министъра влязоха опозиционери, съгласно които влизането в НАТО ще ускори позициите на кралството. „ Мисля, че би било неприятно за сигурността на Швеция. Би било безконтролно да променяме нашата политика за сигурност тъкмо в този момент, ние осигуряваме непоклатимост и предсказуемост”, отвърна Линде.

Освен това опозиционерите от Умерената съдружна партия, фракцията на Шведските демократи, Партията на центъра и фракцията на либералите желаеха в Украйна да бъде изпратена военна техника, от която самата шведска войска не се нуждае. Линде възрази, че е допустимо да се помогне освен с оръжие, само че и с пари, което Стокхолм и прави. Според нея управляващите годишно отпускат към 27 милиона $ на Киев.

Интересното е, че в своята теория Стокхолм се въздържа от сериозни оценки на дейностите на Северноатлантическия алианс, само че натъртва на правото на избор на „ лична политика за сигурност “. „ Нашата отбранителна политика се основава на два стълба: подсилване на националните качества и задълбочаване на интернационалните отбранителни съюзи. В това отношение ние заемаме неповторима позиция в съдействие с Финландия “, се споделя в документа.

Както знаете, Финландия е една от дребното европейски страни, които, сходно на Швеция, съблюдават правилата на неутралитет. Двете прилежащи страни неведнъж декларират, че не желаят да бъдат в НАТО, макар че самият Алианс ги чака, може да се каже, с отворени прегръдки. Вярно е, че финландското държавно управление, както и шведското, неотдавна подсети, че си резервира правото да се причисли към Алианса, в случай че желае.

Нежеланието на шведите да се причислят към НАТО контрастира с желанието им да си сътрудничат още по-тясно във военната сфера с финландците. Както напомня журналистът Александър Носович, де факто боен съюз сред Швеция и Финландия към този момент съществува. „ Те са обединени освен от своя безпристрастен статут, само че и от историческото им минало – преди да се причисли към Руската империя, Финландия е била шведска провинция в продължение на доста епохи. И двете реализират забележителен прогрес в икономическото развиване, подкрепено от общия им неутралитет във външната политика. Швеция е неутрална в продължение на 200 години, след Наполеоновите войни, и Финландия след Втората международна война”, припомня събеседникът. „ В резултат на залагането на неутралитета и двете страни бяха включени в листата на най-развитите освен в своя район, само че и в целия свят. На фона на актуалната рецесия, зародила към Украйна, шведите са изключително удовлетворени да „ покажат лицето на продукта “ на своите гласоподаватели и интернационалните сътрудници, т.е. да показват преимуществата на неутралния статут “, счита Носович.

Но специалистът не изключва, че бързите промени в политическия пейзаж на Европа ще доведат до това, че Швеция и Финландия ще се съгласят с формалното подписване на боен съюз.

„ Това е условност, която ще им помогне да се обединят въз основа на тактически съображения. В този случай за шведите би било доста по-лесно да продадат повече оръжия на финландците, с цел да развият военно-промишления си комплекс. Що се отнася до всяка страна със личен военно-промишлен комплекс, за Швеция има фундаментален въпрос – по какъв начин да търси пазари в чужбина. Ето за какво кралството не желае Финландия да се причисли към НАТО, което Брюксел и Вашингтон интензивно желаят от Хелзинки през последните няколко години. Ако Финландия влезе в Алианса, тя ще би трябвало, сходно на страните от прилежащите балтийски страни, да купува оръжия от съдружниците си в блока, най-вече от американците “, изясни политологът.

„ Идеята за финландско-шведски защитителен или нападателен, според от обстановката, съюз се появява за първи път в края на 20-те години на предишния век. Стокхолм го обмисля дълго време, само че в последна сметка взема решение да се откаже, тъй като счита, че при положение на спор със Съюз на съветските социалистически републики Финландия няма да може да устои на източната си съседка”, разяснява Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски проучвания.

Под една или друга форма военната съгласуваност сред двете страни - изключително техните военноморски сили в Балтийско море - продължава и след Втората международна война, напомня той. „ И в този момент чуваме ехото на тези остарели хрумвания “, прибавя източникът. „ Засега обаче това е единствено изказване за евентуални планове и това е всичко “, прибавя Межевич. “Но и двете страни към този момент интензивно си сътрудничат с НАТО. Финландия, сходно на Швеция, няма да се причисли към Алианса, макар че си резервира опцията да промени решението си когато и да е. Но в този случай, апропо, си резервираме правото да реагираме съответно на това по цялата дължина на руско-финландската граница, която е 1500 километра”, напомня специалистът.

„ Швеция създава оръжия - изтребители, кораби, противокорабни ракети. Така че в този смисъл съдействието с Финландия би било доста удобно за нея”, счита докторът на военните науки Константин Сивков. “Освен това имат обща граница, сходни са във връзка с климатичните условия. Но към момента не е належащо да се приказва за защитителен съюз “, добави специалистът.

„ И двете страни вземат участие по един или различен метод в стратегиите на НАТО, макар че не възнамеряват да аплайват за участие. Ръководството на НАТО от своя страна въздейства върху публичното мнение на локалното население, плашейки го с „ съветската опасност “, прибавя Игор Коротченко, основен редактор на списание „ Национална защита “. В това отношение оповестената от шведските управляващи декларация е позитивен сигнал, защото удостоверява политиката на неутралитет. „ И каква разлика има за нас дали финландците и шведите основават защитителен съюз? Ако желаят, да се слеят в една страна. Основното за нас е те да не влязат в НАТО”, заключва експертът.

Междувременно съветските дипломати са обезпокоени от връзката на Швеция и Финландия с НАТО. Така разяснява Константин Гаврилов, началник на нашата делегация на договарянията във Виена по въпросите на военната сигурност и контрола върху въоръженията. „ Напоследък следим тревожни трендове в привличането на неутрални страни в орбитата на Северноатлантическия алианс. Съвместните учения остават една от главните форми на тяхното съдействие “, напомня той.

Гаврилов напомни, че в маневри на НАТО “Арктическо предизвикателство” постоянно вземат участие десетки самолети както от страни членки на Алианса, по този начин и от неутрални страни. В този случай се употребяват бази да вземем за пример на шведска и финландска територия, а самите маневри, съгласно дипломата, имат очевидно нападателен темперамент. Миналата година блокът организира огромно обучение “Защитник на Европа”, свързвайки към него войските на извънблоковите Швеция, Финландия и Австрия. „ В хода на огромни маневри обилни контингенти от войски бяха преместени край съветските граници. Ние следим това”, предизвести Гаврилов.

Превод: В. Сергеев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР