Швеция все още не е удовлетворила нито едно от 28-те

...
Швеция все още не е удовлетворила нито едно от 28-те
Коментари Харесай

Турски министър се оплака от Швеция

Швеция към момента не е удовлетворила нито едно от 28-те претенции на Турция за екстрадиция на терористи. Това заяви по телевизия А-Хабер министърът на правораздаването Йълмаз Тунч.
" Изпратихме на Швеция 28 претенции за екстрадиция на лица, свързани с терористични организации. За страдание, 22 бяха отказани. Девет претенции бяха за членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), осем за терористичната организация FETO, пет за членове на други организации. Три претенции бяха отказани заради гибел на обвинените или сходни условия. Три претенции чакат отговор. Но шведското правораздаване към този момент заяви за негативно решение ", съобщи министърът.
Тунч напомни, че Швеция заявява желанието си да стане част от НАТО и сътрудник на Турция в Алианса. " Одобрението на кандидатурата й ще бъде в дневния ред на нашия парламент. И той ще вземе поради всички нюанси. Нашите упования са ясни - Стокхолм да ни съобщи терористите. Но няма придвижване по въпроса ", сподели министърът.
Той добави, че от юни в Швеция е в действие нов закон за битка против тероризма. " Формулировката в такива закони нормално е необятна. Ето за какво е значимо по какъв начин се ползва на процедура. Освен изгонването на терористи, стои и казусът с опозоряване на Корана. Очакваме, че това ще бъде спряно ", безапелационен бе Тунч.
Той означи, че Съединени американски щати и други европейски страни съвсем не извършват настояванията на Турция за изгонване на нарушители. Става дума за търсени с " алените бюлетини " на Интерпол. Турция желае да съди лицата, забъркани в активността на организацията FETO, която Анкара призна за виновна за опита за прелом през 2016 година
През последните месеци връзките сред Турция и Швеция се изостриха поради случаите с изгаряния на Корана. Очаква се турските депутати да обсъдят кандидатурата на Стокхолм за НАТО през октомври, когато Народното събрание възобнови работата си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР