Швеция вече има нов най-висок планински връх. Причината за промяната

...
Швеция вече има нов най-висок планински връх. Причината за промяната
Коментари Харесай

Швеция има нов най-висок планински връх заради глобалното затопляне

Швеция към този момент има нов най-голям планински връх. Причината за смяната е световното стопляне, което е понижило височината на вечно-покрития със сняг и лед връх на планината Кебнекайзе, съобщи “Индипендънт”.

Нови измервания демонстрират, че досегашния най-голям планински връх, безусловно се е стопил с няколко метра поради по-високите температури тази година.
Ледът във водите на Аляска се стопи изцяло Това е следващото от доста доказателства, че покачването на температурите е пагубно за планетата ни
“За последните 50 години южният връх на Кебнекайзе се е стопил с 24 метра”, разяснява професорът по география Гунхилд Росквист от университета в Стокхолм.

Замерването е направено относително скоро. Според данните южният връх е с височина 2095,6 метра, а северният – 2096,8 метра. Разликата е 1,2 метра.

“Губим Гренландия и въпросът е какъв брой бързо става това”, разяснява доктор Джейсън Бокс, геолог от Дания пред “Индипендънт”. По думите му един от глетчерите, които е измерил тази година, се е стопил с към 9 метра за едно лято.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР