Швеция ще настоява за оръжейно ембарго на Европейския съюз спрямо

...
Швеция ще настоява за оръжейно ембарго на Европейския съюз спрямо
Коментари Харесай

Европейският съюз готви санкции срещу Турция заради офанзивата в Северна Сирия

Швеция ще упорства за оръжейно ембарго на Европейския съюз по отношение на Турция, реши Народното събрание в Стокхолм. Френски представители оповестиха за вероятно разискване на наказания против Анкара на срещата на върха другата седмица. В Кипър ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск остро разкритикува турския президент Ердоган за опасността да пусне милиони сирийски бежанци в Европа.

Реакцията на Европейски Съюз за военната интервенция на Турция в Северна Сирия остана една и съща - тя би трябвало да бъде прекъсната. Доналд Туск разяснява през днешния ден, че военната намеса единствено ще утежни нещата, ще провокира още по-голяма неустойчивост в района и ще заплаши напредъка реализиран от световната коалиция против Ислямска страна.
Доналд Туск - ръководител на Европейския съвет: Турция би трябвало да разбере, че главните ни паники са, че тези дейности могат да доведат до нова филантропична злополука, което би било недопустимо. Ние няма да приемем бежанците да бъдат употребявани като оръжие, с цел да бъдем шантажирани. Вчерашните закани, отправени от президента Ердоган, са безусловно не на място.
Отношенията сред Брюксел и Анкара са по този начин или другояче обтегнати поради продължаващото напрежение сред Турция и Кипър. В понеделник външните министри от Европейски Съюз се събират на среща. Не е ясно дали наказания ще бъдат обсъждани.

Според държавния секретар по европейските въпроси на Франция министрите ще обсъдят и възможни наказания против Турция, само че от Еврокомисията не потвърдиха информацията.

Брюксел съобщи, че Турция остава главен сътрудник на Европа във връзка с прекъсването на мигрантите. Европейски Съюз и Турция подписаха съглашение през 2016 година, съгласно което Анкара възпира миграционния поток към Европа, за което получава милиарди евро от Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР