Швеция ще изпрати дипломати в Турция, за да се опита

...
Швеция ще изпрати дипломати в Турция, за да се опита
Коментари Харесай

Швеция ще се опита да преодолее турските възражения за НАТО

Швеция ще изпрати дипломати в Турция, с цел да се опита да преодолее възраженията на Анкара против проекта ѝ за присъединение към НАТО, сподели министърът на защитата Петер Хултквист, съобщи Ройтерс.

Управляващите в Швеция социалдемократи се отхвърлиха от 73-годишната си съпротива за присъединение към НАТО в неделя и се надяват на бързо присъединение, изоставяйки десетилетия на военно необвързаност след нашествието на Русия в Украйна.

Финландия в неделя също удостовери, че ще кандидатства за присъединение към атлантическия боен съюз.

Въпреки това Турция изненада съдружниците си от НАТО, като сподели, че няма да преглежда позитивно заявките на Финландия и Швеция, като президентът Таип Ердоган сподели, че „ скандинавските страни са дом на терористични организации “.

„ Ще изпратим група дипломати, които да проведат полемики с Турция, с цел да забележим по какъв начин това може да бъде позволено и защо в действителност става дума “, сподели министърът на защитата Питър Хълтквист пред публичната телевизия SVT.

Турция съобщи, че желае скандинавските страни да спрат поддръжката за кюрдските въоръжени групировки, присъстващи на тяхна територия, и да отстранен възбраните за продажба на някои оръжия на Турция.

НАТО и Съединените щати обявиха, че са уверени, че Турция няма да задържи участието на Финландия и Швеция.

Всяко решение за разширение на НАТО изисква утвърждение от всичките 30 членове на алианса и техните парламенти, само че дипломати споделиха, че Ердоган ще бъде под напън да отстъпи, защото Финландия и Швеция ще укрепят доста НАТО в Балтийско море.

„ Уверен съм, че ще можем да отговорим на опасенията, които Турция изрази по метод, който не забавя участието “, сподели в неделя генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг.

Шведският парламент ще организира спор по молбата за участие на Швеция в понеделник, условност, защото към този момент има огромно болшинство за кандидатурата. Правителството ще вземе формалното решение за кандидатстване по-късно денем, сподели Хълтквист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР