Швеция ще експулсира трима чуждестранни граждани, сред които един имам

Швеция ще експулсира трима чуждестранни граждани, сред които един имам ...

Швеция ще експулсира ислямски проповедник иракчанин.


Швеция ще експулсира трима чуждестранни граждани, сред които един имам от Ирак, заподозрени в ислямизъм, предаде Франс прес.

Имамът Абу Рад от джамията в Йевле, Източна Швеция, бе арестуван заедно със сина си в края на април от службата за борба с тероризма.

Според шведското национално радио третият човек е имам от Умеа, Северна Швеция.

53-годишният Абу Рад, чието официално име е Рияд Абдулкарим Джасим, от години е в полезрението на властите заради подозренията, че оказва влияние върху салафистките среди.

Той публикува през 2014 г. в профила си във Фейсбук съобщение, в което приветства превземането на Мосул, Северен Ирак, от терористичната организация "Ислямска държава", отбелязва шведският всекидневник "Експресен".

Експулсирането му бе постановено по силата на закон, който позволява подобна мярка в случаите, когато чуждестранни граждани са заплаха за "сигурността на страната" или се предполага, че могат "да извършат терористични нападения или да участват в такива".

Според шведските медии Абу Рад и семейството му напуснали Ирак през 1991 г. След няколко години на престой в Саудитска Арабия, той и синът му получили през 1998 г. разрешение за пребиваване в Швеция.

Източник: novini.bg