Швеция прие нов закон, според който сексът без съгласие е

...
Швеция прие нов закон, според който сексът без съгласие е
Коментари Харесай

В Швеция сексът без съгласие вече е изнасилване

Швеция одобри нов закон, съгласно който сексът без единодушие е обезчестяване, даже и при неналичието на опасност или приложимост на мощ, съобщи Би Би Си.

Според новия закон, който ще влезе в действие на 1 юли, би трябвало да бъде обещано ясно единодушие - в джука форма или физически. Вече няма да е належащо да се потвърждава, че е имало принуждение или че жертвата е била в уязвима обстановка, с цел да се реши, че е осъществено обезчестяване.

Активисти приветстваха измененията, само че съгласно критици законът няма да усили броя на присъдите за обезчестяване.

С новото законодателство, което бе признато в Народното събрание с 257 гласа " за " и 38 " срещу ", Швеция се причислява към няколко други страни от Европейския съюз, като Англия и Германия, където сексъс без единодушие се счита за обезчестяване.

Какво споделя новият закон

Според него неналичието на единодушие е задоволителна, с цел да има закононарушение. Когато законодателството беше препоръчано, държавното управление се обоснова с думите, че " то се основава на очевидното: сексът би трябвало да бъде непринуден ".

В утвърждения текст изразяването на единодушие не е изискване за секс, само че се показва, че пасивността не е знак за единодушие за секс. " Ако един човек желае да извърши полова активност с някой, който е въздържан или дава двусмислени сигнали, той или тя би трябвало да разбере дали другият човек желае ".

При предходната уредба, с цел да има присъда за обезчестяване, прокурорите трябваше да потвърждават, че причинителят е използвал принуждение или че жертвата е била в уязвимо положение, да вземем за пример под въздействието на алкохол.

В закона се вкарват две нови закононарушения – " обезчестяване заради немарливост " и " полова корист заради немарливост ", които ще се санкционират с четири години затвор. " Аспектът, обвързван с небрежността, се концентрира върху обстоятелството, че една от страните не е взела участие непринудено ", изясни държавното управление.

В множеството страни в Европа изнасилването се дефинира като полов акт, осъществен с използването на принуждение или опасност. Държавите, в които сексът без единодушие се счита за обезчестяване, са Англия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Германия и Кипър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР