Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж. Британците обаче продължават да

...
Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж. Британците обаче продължават да
Коментари Харесай

Случаят Асандж: правосъдие или произвол?


Швеция приключи следствието против Джулиан Асандж. Британците обаче не престават да упорстват за неговия арест. Разправиите за Асандж стартират да наподобяват на политическо гонене, твърди в коментара си Барбара Везел.

Няма какво да се лъжем. Джулиан Асандж е неприятен и тесногръд. Още преди години той се подигра с доверието на своите английски поддръжници. А откогато е обвинен, че стои зад обявата на частната е-поща на Хилари Клинтън, което евентуално ѝ коства загубата на президентските избори, ореолът му на воин и герой за бистрота дефинитивно избледня. Някои от неговите критици го считат за другар на Путин и покровител на Тръмп. Австралиецът непрестанно отхвърля тези обвинявания, само че по този начин и не съумя да разсее изцяло съмненията.

Става дума за съществени правила в правото

Тук става дума за нашите лични правни правила. Защото методът към Джулиан Асандж може да бъде систематизиран единствено като политическо гонене. От самото начало беше ясно, че шведското следствие беше подозрително начинание. Той беше, които са били съгласни да вършат секс с него. А случилото се след това в уединението на спалнята не може да се потвърди напълно. Във всеки случай не е имало принуждение. Редицата правосъдни процедури срещу изгонването му в Швеция, които стигнаха чак до Върховния съд в Лондон, също демонстрират какъв брой скалъпени са били обвиняванията. Британските съдии обаче си измиха ръцете, базирайки се на независимостта на шведските сътрудници и се измъкнаха тихомълком от аферата. И официално интернационалната заповед за арест си остана в действие. Асандж избегна изгонването, като потърси леговище в посолството на Еквадор в Лондон. От години той обитава там като в единична килия и чака политическо решение за случая си. Сега Швеция приключи предварителното произвеждане. Едва през ноември 2016 година, т.е. седем години след началото на драмата с Асандж, шведски юрист си направи труда да отиде до Лондон, с цел да разпита обвинения. Както се и очакваше, този разпит не внесе нова светлина в следствието.

Барбара Везел

Безкрайната история продължава...

Въпреки това и в този момент вратата на еквадорското посолство, пред която чакат публицисти, не се отваря. Британската полиция съобщи, че в случай че Асандж излезе през тази врата, ще бъде още веднъж задържан поради нарушение на периодите на пробация. И тъй като интернационалната заповед за арест не била анулирана. Обясненията не са еднопосочни, само че желанията зад тях са ясни. По неразбираеми аргументи управляващите не желаят да освободят Асандж. Не е нужно човек да гради тайни теории, с цел да допусна намесата на тъмни сили в цялата история. Защото Асандж има цялостното съображение да се опасява от новото държавно управление във Вашингтон.. Носят се и клюки, че към този момент се готви и авансово произвеждане против него. Британското държавно управление обаче, нито отхвърля, нито удостоверява дали Съединени американски щати са подали публична молба за изгонването му. А това прекрачва границите на допустимото.

Асандж може и да не ни подхожда. Може и да не утвърждаваме всички негови изявления в " Уикилийкс ". Но той има право на транспарантна и почтена правосъдна процедура по разпоредбите на правовата страна. А това, което се разиграва сега, е насмешка с тези правила и намирисва на произвол. Подобни способи са ни известни от Турция на Ердоган. В Европейски Съюз обаче те са неприемливи, а Англия към момента е член на този съюз. Междувременно преследването на Джулиан Асандж придобива тип на политическо гонене.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР