Швеция изгони китайска журналистка, заявявайки че е заплаха за националната

...
Швеция изгони китайска журналистка, заявявайки че е заплаха за националната
Коментари Харесай

Швеция изгони китайска журналистка

Швеция изгони китайска журналистка, заявявайки че е опасност за националната сигурност, оповестяват шведски медии.

Журналистката, 57-годишна жена, чието име не се оповестява, беше задържана от шведските служби за сигурност през октомври и експулирана от държавното управление в Стокхолм предходната седмица, заяви шведската социална телевизия SVT.

Жената е пристигнала в скандинавската страна преди към 20 години. Според малкия екран тя е имала документ за престояване и е била омъжена за швед, с който имат деца, съобщи Българска телеграфна агенция. Жената е имала контакти с китайското посолство и с хора в Швеция, които са свързани с китайското държавно управление.

Адвокатът ѝ споделя в ефира на малкия екран, че дамата не счита, че е опасност за Швеция. „ Трудно ми е да навляза в елементи, защото множеството са забулени в загадка, тъй като това е въпрос на национална сигурност “, сподели той.

Норвежката радиотелевизионна компания заяви, че журналистката също е правила активност и в Норвегия, както и в други северни страни, включително Дания, Финландия и Исландия.

Отношенията сред Стокхолм и Пекин са напрегнати от години, означи АП.

През 2020, съд в Източен Китай осъди родения в Китай, само че имащ шведско поданство, Гуей Минхай за „ нелегално даване на информация в чужбина “. Китай отхвърли шведските претенции за освобождение на Гуей. Той е липсващ през 2015, когато се счита, че е бил похитен от китайски сътрудници от вкъщи си на крайбрежието в Тайланд.

Случаят докара до следствие против шведската посланичка в Китай поради среща, която била проведена от нея сред дъщерите на Гуей и двама китайски предприемачи, за които дъщерите споделят, че са заплашили татко им. Подозренията върху посланичката, Анна Линдстед, в последна сметка падат.

През 2018 година шведски съд осъди мъж за шпионаж в интерес на Китай за събиране на информация за тибетци, които са избягали в Швеция. Тибетец, работил за протибетско радио, беше наказан на 22 месеца затвор за „ груба противозаконна разследваща активност “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР