Швеция е държавата, в която парите в брой от доста

...
Швеция е държавата, в която парите в брой от доста
Коментари Харесай

Безкешовата Швеция вече има ясен график за електронната си валута

Швеция е страната, в която парите в брой от много време към този момент не са на респект. Кешовите разплащания в страната не се одобряват за нормални, а магазините и заведенията за хранене все по-рядко одобряват банкноти и монети. Дори доста банкови клонове стопираха да употребяват пари в брой.

 Хората в Швеция губят достъпа си до пари в брой
Европейската страна, където хората губят достъпа си до пари в брой

Кешът е основен за физическото оцеляване, изключително при бедствия

На фона на всичко това централната банка на страната настойчиво работи върху основаването на бъдеща електронна валута - е-крона. Паричната институция ще започва пилотен план, осигуряващ дocтъп нa пoтpeбитeлитe дo виpтyaлни пapи, eмитиpaни oт нeя, написа Bloomberg.

 Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а
Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

80% от заплащанията в страната са безналични

" Целта на пилотната стратегия е-крона е да се създаде тествана и подготвена електронна крона, която може да бъде издадена от Riksbank в бъдеще, в случай че пожелае. Първоначалният фокус ще бъде върху електронната крона, която съставлява предплатена стойност (електронни пари) без рента и с проследими транзакции ", споделя централната банката във втория си отчет, обвързван с бъдещата електронна валута.

 Швеция се готви да пусне първата национална цифрова валута
Швеция се готви да пусне първата национална цифрова валута

Тя ще се споделя екрона

Швеция става все по-безкешова, а кредитните карти от дълго време са най-разпространеният метод на заплащане, мобилните разплащания се употребяват толкоз постоянно, колкото и парите в брой.

Това тормози шведските депутати, а в опит да спрат развиването парламентарна комисия предложи най-големите банки в страната да бъдат принудени да боравят с пари в брой.

 В Швеция мобилните разплащания се употребяват толкоз постоянно, колкото и тези в брой
В Швеция мобилните разплащания се употребяват толкоз постоянно, колкото и тези в брой

Пилотната стратегия за е-кроната ще стартира през 2019 година с подготвителни механически проби и оценка дали са нужни законодателни промени, свързани с бъдещото й издаване.

Парламентът ще може да одобри ново законодателство през 2020-2021 година, а самото й реализиране се чака от 2021 година нататък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР