Шведското председателство на Съвета на ЕС ще постави отново въпроса

...
Шведското председателство на Съвета на ЕС ще постави отново въпроса
Коментари Харесай

Швеция поставя въпроса за разширяването на Шенген в дневния ред на ЕС

Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще сложи още веднъж въпроса за разширението на Шенген в дневния ред, в случай че отпаднат възраженията на Хага и Виена. Това заяви непрекъснатият представител на Швеция към европейските институции дипломат Ларс Даниелсон на конференция във връзка работата на председателството до 1 юли.

Винаги сме подкрепяли разширяванетго на Шенген. Ще продължим да поддържаме присъединението на България и Румъния. Необходими са интензивни съвещания по какъв начин да продължим напред, в това число с страните, които обявиха, че имат проблем с този развой, добави посланикът.

По неговите думи неуспехът на решението преди месец се е дължал на аргументи, които не са директно свързани с европейските тематики или с нещо, което председателството може да направи.

Според него към този момент не може да се каже по кое време ще има прогрес.

Колкото по-рано, толкоз по-добре, само че въпросът няма да бъде върнат в дневния ред, преди да има опция за утвърждение. Ще създадем опит преди края на председателството, само че не зависи от нас. Ще се опитаме да реализираме решение, разясни посланикът.

Той изрази очакване Европейски Съюз да продължи поддръжката за Украйна, както и да бъдат признати нови наказания против Москва, без да показва период. По неговите думи става все по-трудно одобряването на още ограничения против Русия. Според Даниелсон околните цели са налагането на таван на цената на внасяния от Европейски Съюз нефт и удължаването на към този момент наложените наказания.

Даниелсон съобщи, че евентуално следващата година може да се чака прогрес по въпроса за миграцията. Според него Европейски Съюз и в този момент има благоприятни условия за деяние, само че те не се употребяват задоволително.

По неговите думи не може да се чака скоро прогрес в замразените договаряния за участие на Турция в Европейски Съюз.

Посланикът добави, че има подготвеност за по-нататъшни ограничения против Иран поради вътрешните репресии в страната и поради помощта, оказвана от Техеран за Москва във войната в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР