Шведското правителство не възнамерява да провежда референдум, ако парламентът реши

...
Шведското правителство не възнамерява да провежда референдум, ако парламентът реши
Коментари Харесай

Шведското правителство не възнамерява да провежда референдум за членство в НАТО

Шведското държавно управление не има намерение да организира референдум, в случай че Народното събрание реши да утвърди подаването на молба за участие в НАТО, предава Ройтерс, базирайки се на изявление на премиерката Магдалена Андершон.

Руската инвазия на Украйна принуди Швеция и Финландия да преразгледат дългогодишните си позиции, че военният неутралитет е най-хубавият метод за подсигуряване на националната сигурност, като се чака, че и двете страни ще вземат решение в околните няколко седмици. Андершон съобщи, че провеждането на референдум би било " неприятна концепция ". " Не считам, че това е въпрос, подобаващ за референдум ", сподели тя пред кореспонденти. " Има доста информация за националната сигурност, която е поверителна, тъй че има значими въпроси, които не биха могли да бъдат разисквани в сходен референдум и значими обстоятелства, които не могат да бъдат огласени ", добави тя.

Шведският парламент преглежда политиката по сигурността и се чака публикуването на отчет в средата на май. Отделно от това Шведска социалдемократическа работническа партия (ШСРП) на Андершон обмисля дали да отдръпна възраженията си за участие в НАТО. Мнозинство депутати в Народното събрание поддържат участието и се счита, че ШСРП е най-голямата спънка пред това Швеция да подаде молба за участие в алианса.

Лидерът на Умерената съдружна партия - най-голямата опозиционна партия - също отхвърли апели за провеждането на референдум. " Избирателите не са наивни по въпроса за Русия " сподели Улф Кристершон пред ежедневника " Афтонбладет " по-рано тази седмица. " Много е ясно, че шведските гласоподаватели схванаха какво се случи на 24 февруари и сами са си извадили изводи ", добави той.

В Швеция ще се проведат общи избори през септември. По информация от социологическо изследване на " Демоскоп " за " Афтонбладет ", оповестено на 20 април, 57% от шведите поддържат присъединение към НАТО спрямо 51% през март.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР