Шведското правителство не възнамерява да подпише Конвенцията на ООН за

...
Шведското правителство не възнамерява да подпише Конвенцията на ООН за
Коментари Харесай

Швеция се обявява против забраната на ООН на ядрените оръжия

Шведското държавно управление не има намерение да подпише Конвенцията на Организация на обединените нации за цялостната възбрана на нуклеарните оръжия, призната през 2017 година, съобщи министърът на външните работи Маргот Валстрьом на конференция през днешния ден, съобщи РИА Новости.
" Правителството реши да не подписва конвенцията. Вместо това ще действаме като наблюдаващ ", сподели Валстрьом, представен от БГНЕС. 
Тя добави, че Швеция към момента смята, че разпространяването на нуклеарни оръжия е една от главните закани за света и ще се стреми да ги отстрани.
Конвенцията за цялостната възбрана на нуклеарните оръжия беше призната на 7 юли 2017 година Страните, подписали съглашението, се задължават да не създават, получават или изпитват нуклеарни оръжия.
Ядрените сили не участваха в правенето на контракта, в това число петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати и Франция). За неговото приемане се оповестиха 122 страни, в това число Швеция, като единствено една страна – членка на НАТО взе участие в гласуването - Холандия.
Основните политически сили в Швеция се разделиха във връзка с подписването на конвенцията от скандинавската страна. Правителството разпореди на специалиста Ларс-Ерик Лундин (Lars-Erik Lundin) да проучва текста на конвенцията. След разбора той направи рекомендация държавното управление да не подписва конвенцията и да изиска смяна в текста.
Руското външно министерство също се разгласи против подписването на контракта за цялостна възбрана на нуклеарните оръжия.
Според Михаил Улянов, шеф на отдела за неразпространение и надзор на въоръженията на съветското външно министерство, ратификацията на съглашението не дава отговор на националните ползи на Русия и може да докара до нарушение на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО), който е в действие от 1970 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР