Шведският върховен съд отказа да екстрадира в Пекин бивш китайски

...
Шведският върховен съд отказа да екстрадира в Пекин бивш китайски
Коментари Харесай

Швеция отказа да екстрадира издирван беглец в Китай

Шведският висш съд отхвърли да екстрадира в Пекин някогашен китайски държавен чиновник, заявявайки, че има заплаха Цяо Цзянцзюн да получи смъртна присъда или да бъде подложен на гонене по политически аргументи, изтезания или нечовешко и унизително отношение, което би нарушило Европейската спогодба за правата на индивида, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Бившият шеф на склад за зърно в Китай е упрекнат в пране на пари и заграбване на огромни суми, както и в други закононарушения. Според управляващите в провинция Хънан сумата, която той е отклонил в интервала от 2008 до 2011 година, възлиза на близо 200 милиона юана (26 милиона евро).

Той отхвърля обвиняванията и твърди, че е бил взет на прицел от Пекин, откакто през 2010 година влезнал в неразрешената Китайска демократическа партия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Шведският висш съд е получил увещание от китайски съд, че Цяо няма да бъде наказан на гибел, макар че такава присъда се планува за финансовите закононарушения, в които е упрекнат. Според Върховния съд обаче има " съществени аргументи за подозрение в достоверността " на това увещание

През август 2018 година Цяо е задържан по искане на Китай. На 19 юни тази година е освободен, само че пет дни по-късно е арестуван по искане на Съединени американски щати. Той ще остане в ареста, до момента в който съдът вземе решение за възможната му екстрадиция в Съединени американски щати, където е обвинен за пране на пари и машинация на имиграционните управляващи, съобщи Асошиейтед прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР