Шведският премиер Улф Кристершон осъди днес публикуван от кюрдска организация

...
Шведският премиер Улф Кристершон осъди днес публикуван от кюрдска организация
Коментари Харесай

Швеция осъди видеото с мнимата екзекуция на Ердоган 


Шведският министър председател Улф Кристершон осъди през днешния ден оповестен от кюрдска организация видеозапис, на който плашило на турския президент Реджеп Ердоган виси с главата надолу на въже в Стокхолм, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Инсценировката на " мнима екзекуция на демократично определен задграничен водач " е " извънредно съществено нещо ", сподели Кристершон по телевизия Те Фау 4.

На видеото, оповестено в Tуитър от " Комитета на Рожава " (названието на кюрдските територии в Северна Сирия) - организация, близка до Кюрдската работническа партия (ПКК) - е пресъздадена изтезанието на италианския деспот Бенито Мусолини през 1945 година Чучелото на Ердоган е окачено да виси с главата надолу пред кметството в Стокхолм.

" Историята демонстрира, че диктаторите свършват по този начин ", гласи надпис във видеото.

Записът провокира през вчерашния ден дипломатически сандал сред Турция и Швеция. Шведският дипломат в Анкара беше извикан от турското министерство на външните работи.

Днес турската прокуратура стартира да проверява случая, заяви ДПА.

Турция блокира от май влизането на Швеция, както и на Финландия, в НАТО, обвинявайки я, че укрива на своя територия членове на ПКК и свързани с нея организации, които счита за терористични, напомня Агенция Франс Прес. В Швеция има огромна кюрдска диаспора.

Шведският министър председател сподели, че дейностите на организацията " Комитет за Рожава " имат за цел да " саботират кандидатурата на Швеция за участие в НАТО ".

В началото на предишния месец Швеция екстрадира член на ПКК в Турция. Турското държавно управление обаче продължава да изисква от скандинавската страна да му съобщи и други хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР