Шведският пазар на корпоративни облигации е неразвит, неликвиден и нефункционален,

...
Шведският пазар на корпоративни облигации е неразвит, неликвиден и нефункционален,
Коментари Харесай

Швеция ще изсветлява на порции пазара на кредити

Шведският пазар на корпоративни облигации е недоразвит, неликвиден и нефункционален, твърди централната банка на страната. През май тя нае мениджъра на активи "Блек Рок " да приготви отчет за действието на пазара и на възможния дизайн на програмата й за покупка на облигации, с която централните банкери желаят да смекчат провалите от ковид върху националната стопанска система.

"Риксбанк " обаче разяснява за "Файненшъл таймс " на 24 септември, че няма да разгласява цялостната версия на проучването, тъй като това би могло да саботира схемата. И в отговор на журналистическо питане по закона за свободата за достъп до информация от организация "Блумбърг " шведската централна банка огласи през седмицата единствено солидно редактиран вид на разбора на "Блек Рок " и не разкри съвсем нищо от наличието му.

Шведският пазар на корпоративен дълг не може да си разреши прозрачността, която централната банка на страната предлага за другите принадлежности от програмата си за стимулиране на националната стопанска система, съобщи ръководителят й - Стефан Ингвес. Той акцентира, че е уверен последовател на прозрачността, само че корпоративните облигации са напълно разнообразни, примерно, от пазара на държавен дълг и ще отнеме време за тяхното "изсветляване ".

"Риксбанк " бе подложена на рецензии от пазарните играчи откакто резервира в загадка разбора на шведския пазар на корпоративен дълг, квалифициран от консултантското звено на "Блек Рок ". Главният капиталов шеф на компанията за капиталови услуги "Структуринвест " - Шон Джордж - дефинира тази загадъчност като "разочароваща ". А други специалисти от сектора настояват, че решението на "Риксбанк " е изправило вложителите пред "черна кутия " с "твърде неразбираеми способи на работа и претекстове ".

Притесненията на вложителите в шведски корпоративен дълг са, че е мъчно да бъде избрана справедливата цена на облигациите, изключително при неналичието на обществени рейтинги и нежеланието на банките да вземат участие интензивно като купувачи и продавачи на инструментите. По-задълбоченото познаване на пазарната динамичност би помогнало на играчите да преминат по-лесно през компликациите, с които се сблъскват и ще нанесе по-малко провали. Проблемите на пазара лъснаха през март, в апогея на рецесията от COVID-19, когато 35 кредитни фонда бяха принудени да прекратят работа, с цел да спрат бягството на вложители.

В този смисъл анализът на "Блек Рок " сигурно би оказал помощ за по този начин нужната саморегулация на значимия за системата шведски кредитен пазар, акцентира Джордж. Ингвес обаче счита, че прозрачността би трябвало да се покачва последователно и че заключенията на "Блек Рок " са за "вътрешна приложимост " и само централната банка ще реши какво да прави.

"Риксбанк " стартира да купува корпоративни облигации на 14 септември като част от разширената стратегия за стимулиране на националното стопанство. И незабавно изскочиха първите проблеми. Правният съветник на парламентарната комисия, отговаряща за подготовката на новия закон за централната банка загатна, че въпросните покупко-продажби могат да се окажат незаконни. Инвеститорите пък предизвестиха, че сходни покупки ще изкривят цените на облигациите на пазара, който към този момент се е възстановил от пандемията от ковид.

Целта на "Риксбанк " е да придобие корпоративен дълг за едвам 10 милиарда крони (1.1 милиарда щ. долара) до юни 2021-а - дребна част от програмата й за покупка на активи в размер на 500 милиарда крони. Лина Франсон - пълководец в звеното за принадлежности с закрепен приход в банка SEB - прави оценка пазара на шведски корпоративни облигации с капиталов рейтинг на 320-380 милиарда шв. крони и счита, че покупко-продажбите на "Риксбанк " няма да имат "съществено въздействие върху пазара ".

Хайди Елмер - началник на пазарното ръководство на шведската централна банка - акцентира, че задачата на програмата за покупка на облигации на институцията е "да задържи лихвите на ниски равнища ". И никога не е да усъвършенства действието на пазара.

През първата седмица на "пазаруване " на фирмен дълг "Риксбанк " е купила бумаги за общо 150 млн. крони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР