Шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом заяви, че неговият

...
Шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом заяви, че неговият
Коментари Харесай

Швеция: Турция очаква да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО до края на годината

Шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом съобщи, че неговият турски сътрудник Хакан Фидан му е споделил, че утвърждението на присъединението на Швеция към НАТО може да стане " до няколко седмици ", съобщи Ройтерс.

" Очакваме осъществяването на ратификацията. Вчера имах двустранна среща с турския външен министър Хакан Фидан, по време на която той съобщи, че чака ратификацията да се реализира през идващите седмици ", сподели Билстрьом.

Изказването на шведския министър удостоверява думите на представен по-рано от организацията почитан чиновник на Държавния департамент, съгласно който турският външен министър е декларирал пред сътрудниците си от НАТО през вчерашния ден, че работи интензивно по ратификацията на присъединението на Швеция към алианса, и е показал като евентуален период интервала до края на годината.

" Обобщението от срещата е, че това ще стане преди края на годината ", уточни източникът от Съединени американски щати.

Външните министри на НАТО се срещнаха през вчерашния ден в Брюксел. Някои представители на западния защитителен блок се надяваха, че ратификацията на Швеция ще бъде приключена до момента, с цел да може около сегашната среща да се състои и гала по присъединението, отбелязва организацията.

Миналата седмица Ройтерс заяви, че Турция е уведомила алианса, че ратификацията на скандинавската страна няма да бъде приключена в точния момент за срещата във вторник.

По време на диалозите през вчерашния ден Фидан е споделил на сътрудниците си от НАТО, че работи " интензивно ", с цел да бъде решен въпросът, съобщи служителят на Държавния департамент.

Попитан дали Фидан е в положение да даде график за това по кое време ще бъде приключен процесът на ратификация, представителят уточни, че по думите на турския министър това ще стане до няколко седмици.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май предходната година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган възрази против молбите им, защото съгласно него двете страни пазят тези, които Турция счита за терористи, а също по този начин и поради ембаргото на скандинавските страни върху търговия на оръжие с Турция.

По-късно Анкара поддържа кандидатурата на Финландия, само че Швеция към момента чака.

Турция упорства Швеция да предприеме повече ограничения против членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е считана за терористична организация от Европейския съюз и Съединените щати. В отговор Стокхолм показа законопроект за битка с тероризма, като в същото време отстрани рестриктивните мерки за експорт на оръжия за Турция.

През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе протокола за присъединение на Швеция за ратификация в Народното събрание в Анкара, само че там процедурите към момента текат.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР