Шведският мебелен гигант Ikea спира дейността в Русия. 17-те търговски

...
Шведският мебелен гигант Ikea спира дейността в Русия. 17-те търговски
Коментари Харесай

Световни марки се оттеглят от руския пазар

Шведският мебелен колос Ikea стопира активността в Русия. 17-те търговски центъра Mega, които се ръководят от IKEA Centers Russia, част от IKEA Group, обаче остават отворени, оповестява BBС News.

Друг шведски колос – H&M, към този момент прекрати търговията с фешън артикули в Русия. Това направи и английската фешън компания Boohoo, която затвори и уебсайтовете си в страната. Много други марки евентуално ще последват образеца им, съгласно Морийн Хинтън от консултантската компания GlobalData, представен от английската медия. Но до момента в който основанието на H&M е " трагичното развиване " на войната в Украйна, други марки, като да вземем за пример Nike и Burberry – която има магазин на Червения площад в Москва, оповестиха, че стопират активността си, тъй като не могат да подсигуряват доставките до клиентите си.

Русия е петият по величина европейски пазар на дребно, оценен на 337,2 милиарда английски паунда през 2021 година Затова огромна част от международните марки се въздържат да изгорят всички мостове за възможното си завръщане на него, коментира Крис Уийфър, основен изпълнителен шеф на консултантската компания Macro-Advisory Limited. „ Западните компании не желаят да бъдат свързвани с съветския режим и с това, което се случва в Украйна. Техният бизнес тук може да е печеливш, само че останалата част от света е по-важна, когато става въпрос за репутационен риск като този ”, показва консултантът, който работи в Москва през последните 24 години.  

Porsche също стопира доставката на автомобили за Русия, оповестяват от пресцентъра на Volkswagen Group. В Русия марката е показана в 20 града с общо 26 шоурума. През предходната година са продадени общо 6262 автомобила, като най-популярният модел е Cayenne, следван от Macan, прецизира Кристиан Вайс, управител „ Корпоративни и търговски връзки ” в групата.

Jaguar Land Rover (JLR), General Motors, Aston Martin и Rolls-Royce са измежду производителите на коли, които стопираха доставките на транспортни средства за Русия поради войната. Транспортирането на коли до Русия по този начин или другояче може да се окаже мъчно, защото двете най-големи компании за транспорт на товари в света, MSC и Maersk, преустановяват маршрутите до и от Русия, като се изключи доставките на храна, медицински и филантропични доставки.

Някои производители на коли, като Volkswagen и BMW, трябваше да спрат производството в някои европейски фабрики заради липса на части от Украйна.

Големите консултантски и адвокатски адвокатски фирми бяха едни от първите, които стъпиха в Русия след рухването на комунизма. Повечето от тях към момента не афишират проектите си след нахлуването на съветската войска в Украйна. Джонатан Холт, английският началник на KPMG, оповести, че преразглежда клиентите си в сходство със глобите, наложени от Запада, които ще доведат до преустановяване на връзките им както с Обединеното кралство, по този начин и с целия свят.

Висш управител на McKinsey, която обслужва 21 от 30-те най-големи съветски компании, написа в обществените медии, че консултантът „ към този момент няма да обслужва нито едно държавно образувание в Русия “. Според Wall Street Journal  обаче формалното съобщение на McKinsey гласи, че „ няма да разяснява дали тази възбрана ще се ползва за следени от страната компании ”, като Роснефт да вземем за пример.

 

По тематиката работи Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР