Шведският крал Карл Густав премахна от кралския двор петима от

...
Шведският крал Карл Густав премахна от кралския двор петима от
Коментари Харесай

Карл Густав - нетрадиционният монарх, който изключи пет внучета от кралското семейство

Шведският крал Карл Густав отстрани от кралския двор петима от внуците си – само че това е добра вест и за тях, и за данъкоплатците.

Решението на монарха значи, че не са длъжни да работят за короната, а надлежно и не получават прехрана от нея. Те ще изгубят и купата " кралско височество ". Става въпрос за децата на двете му по-малки деца – принц Карл Филип и принцеса Маделин. Всички те са на възраст до 5 години.

Част от кралския двор остават единствено двете внучета, които са директни наследници на трона, децата на престолонаследничката Виктория – принцеса Естел и принц Оскар.

Принц Александър и принц Габриел (децата на Карл Филип) и принцеса Леонор, принц Николас и принцеса Адриен (на Маделин) ще бъдат членове на кралското семейство и ще запазят херцогските си трофеи, дадени от дядо им, само че няма да съставляват страната публично. Родителите им ще продължат да работят в благотворителните организации, с които са се занимавали и до момента.

Принцеса Маделин разяснява в " Инстаграм ", че смяната е от дълго време планувана. " Сега децата ни имат по-добра опция да решат сами какъв да бъде животът им ". Нейният брачен партньор, Кристофър О’Нийл е американец и няма по какъв начин да получи купата " принц ".

 Принцеса Виктория и фамилията ѝ.
© www.kungahuset.se/

Принцеса Виктория и фамилията ѝ.

Експертът по монархиите Роджър Лундгрен разяснява пред Би Би Си, че преди няколко години Народното събрание е оповестил желание да прегледа и оцени активността на кралското семейство, като обърне изключително внимание на размера му. Кралят обаче е изпреварил това, предприемайки дейности за ограничение на разноските.

Подобни клюки има и за английската кралска фамилия – че възкачи ли се на трона, принц Чарлс желае да ограничи броя на роднините си, получаващи прехрана от данъкоплатците. Кралица Елизабет има четири деца, всяко от които има по две – а към този момент стартират да се появяват и от ден на ден правнучета.

Един нетрадиционен монарх

Крал Карл Шестнадесети Густав е най-дълго управлявалият монарх в шведската история – той е на трона от 1973 година През 1976 година се дами за жена, която освен не е благородничка, а не е и шведка и ѝ дава купата Нейно величество кралица Силвия от Швеция. Кралица Силвия е от германско-бразилски генезис.

Второто му дете – синът Карл Филип – е престолонаследник, само че единствено в продължение на 7 месеца, преди законите да бъдат изменени по този начин, че първородното дете да наследява трона, без значение от пола си. В случая това е кронпринцеса Виктория.

Децата му също подписват нетрадиционни бракове. Виктория е омъжена за швед от обиконовено родословие – някогашният ѝ персонален треньор Даниел Вестлинг. Маделин – за американец, който отхвърля да вземе шведско граждаство, по тази причина към него се обръщат с почетното послание " Хер ". Карл Филип се ожени за София Хелквист – манекенка и реалити звезда, чиято промяна в принцеса впечатли публиката.

 Карл Филип и фамилията му.
© www.kungahuset.se/

Карл Филип и фамилията му.

Кралското семейство не крие и здравословните си проблеми – Карл Густав, Виктория и Карл Филип са диагностицирани с дислексия, а Виктория е съумяла да се пребори и с анорексия в младите си години. Тя се оправя със болестта, премествайки се учи в американския университет Йейл, където относително анонимният живот и достъпът до професионална помощ спомагат да възобновяване ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР