Шведският експеримент в борбата срещу пандемията, пълна противоположност на другите

...
Шведският експеримент в борбата срещу пандемията, пълна противоположност на другите
Коментари Харесай

Краят на шведския модел за К-19

Шведският опит в битката против пандемията, цялостна диаметралност на другите страни, е неуспех, настояват неговите критици, написа

Скандинавското кралство възприе през март одобри самобитна политика в Европа, поддържана от основния епидемиолог в Агенцията за публично здраве, Андерс Тегнел, “гуру”, който отхвърля всякакво ограничение и чиито рекомендации следваха тъкмо държавното управление, Народното събрание и популацията. Според него шведите трябваше да се научат да живеят с Covid-19, като запазят отворено обществото с неговите магазини, заведения за хранене, детски градини, учебни заведения и офиси и заложат на бариерните и хигиенични жестове и отговорността на жителите.

Дори в пика на епидемията през април той резервира този курс и доверието на политиците, защитавайки своята “дългосрочна стратегия”, макар острите рецензии, по-специално на 22-ма известни учени, които осъдиха неговата “грешна стратегия” и приканиха политическата власт “да поеме контрола”.

Залагайки на груповия имунитет за предотвратяването на втора вълна през есента, той предвижда, че 40 % от жителите на Стокхолм - главното огнище на заразяване в страната - би трябвало бъдат ваксинирани. Прогноза, противоречаща на отчет на Шведската организация за публично здраве, който разкрива, че единствено 7,3 на 100 от тестваните поданици на столицата са развили антитела против вируса.

Лятното мъртвило, през което Швеция записва най-ниските равнища на заразяване в Европа, укрепи емблематичната фигура в битката против пандемията в кралството, проектант на модел, възхваляван от задграничните медии. Но мощното обновяване на епидемията в края на октомври породи подозрение в противоречивата тактика на Тегнел.

“Не виждаме никакво доказателство, че сега има имунитет измежду популацията, което забавя разпространяването на вируса”, призна той.

“Влошаваща се ситуация”

Признание за крах на министър-председателя Стефан Льовен, който пое нещата в свои ръце, а предходната седмица предизвести неколкократно пред пресата, че “ситуацията се влошава” и за първи път реши самичък да забрани събиранията на повече от осем души, което не е рекомендация на здравните управляващи.

“Не ходете във фитнеса, плувния басейн, библиотеката, не организирайте партита”, помоли той сънародниците си, изключително младите, които от лятото са по-невнимателни.

“Виждаме, че нашите рекомендации към този момент не се съблюдават толкоз доста, със страдание установи министър председателят, което ни принуждава да въведем повече невиждани ограничавания, с цел да прекъснем кривата (на пандемията). Трудно е, брутално, само че необходимо”, разгласи предходната неделя той във второто си послание към нацията от март насам.

С 230 514 инфектирани на 25 ноември (+ 4954) и 6555 умряли (+ 55, от които 5000 души над 70 г.), в Швеция (10,3 млн. жители) към този момент има четири пъти повече умряли, в сравнение с измежду всичките 16 млн. поданици на скандинавските ѝ съседи (Дания, Финландия, Норвегия). “Ние сме на стръмен скат, който продължава да се издига”, предизвести от своя страна Тегнел във вторник по публичната телевизия SVT, призовавайки

да се “ограничат всички обществени контакти”.

“Важно е да си сътрудничим, тъй че кривата да се изравни”, съобщи той, надявайки се, че Швеция “скоро ще стигне до пика и ще последва същия сюжет, претърпян в няколко европейски страни, които започнаха да регистрират спад след няколкоседмично обновяване на епидемията”. Предпазлив, той предизвести против несъразмерния оптимизъм.

“Мисля, че е доста значимо този път да не повярваме, че пандемията е завършила, единствено тъй като заразяванията понижават. Тази болест има невероятна дарба да се връща по разнообразни способи. Не би трябвало да губим надзор, както споделя СЗО, с цел да се предотврати трета вълна ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР