Шведският дясноцентристки опозиционен лидер Улф Кристерсон в неделя призова социалдемократическия

...
Шведският дясноцентристки опозиционен лидер Улф Кристерсон в неделя призова социалдемократическия
Коментари Харесай

След парламентарните избори: В Швеция призоваха премиера да подаде оставка

Шведският дясноцентристки опозиционен водач Улф Кристерсон в неделя прикани социалдемократическия министър-председател Стефан Льовен да отстъпи поста си, откакто предварителните резултати разкриха, че опозиционния алианс е с съвсем еднакъв резултат с неговата лявоцентристка коалиция, предава Reuters, представена от " Фокус ".

„ Това правителство се изчерпа “, заяви Кристерсон по време на партиен митинг, визирайки правителството на малцинството на Льовен. „ Сега трябва да подаде оставка “. Кристерсон е лидер на „ Умерените “ и кандидатът за премиер на дясноцентристкия алианс, съставен то четири партии.

Управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия на премиера Стефан Льовен ще остане най-голямата политическа сила в страната. Това сочат два екзитпола след провелите се в неделя парламентарни избори в страната, информира БНР.

Социалдемократите получават между 25,4 и 26,2 процента от гласовете, сочат първи прогнозни резултати. Според тях това е най-слабото представяне на партията от над един век насам, вероятно дължащо се на мигрантската й политика, заради която през през 2015 година Швеция прие 160 хиляди кандидати за убежище. А за крайнодясната партия " Шведски демократи " екзитполове отреждат между 16,3 и 19,2 процента от гласовете - резултат, който може да я направи втора политическа сила в страната, изпреварвайки консервативната Умерена партия, която получава между 17,8 и 18,4 процента.

По-рано мести медии съобщиха, че шведски гласоподаватели и журналисти са били тормозени край няколко избирателни секции от членове на неонацистко движение, включително кандидати в парламентарни избори.

Според вестник " Свенска дагбладет " членове на Северното движение за съпротива са влезли в избирателни секции и се опитали да направят снимки на гласоподавателите, бюлетините и журналистите. Изданието съобщава за подобни тревожни инциденти в пунктове за гласуване в Буден, Лудвика и Кунгелв. Вестникът информира и за евентуални изборни нарушения, свързани с крайнодясната партия Алтернатива за Швеция.

Шведският таблоид " Експресен " отделно помества интервю с представители на партия " Шведски демократи ", които твърдят, че са били заплашвани от двама млади мъже, които ги нарекли " проклети расисти ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР