Шведските социалдемократи ще се борят присъединяването на България и Румъния

...
Шведските социалдемократи ще се борят присъединяването на България и Румъния
Коментари Харесай

Йерик Бариеквист, шведски евродепутат: Надявам се България и Румъния да влязат по-бързо в Шенген

Шведските социалдемократи ще се борят присъединението на България и Румъния към Шенген да стане приоритет на шведското председателство.

Това сподели пред " Хоризонт " по БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Йерик Бариеквист. Това е най-голямата политическа мощ в шведския парламент, въпреки че не е част от ръководещата коалиция на кралството.

Евродепутатът споделя още, че Швеция няма да се пробва да постанова на България да оказва военна помощ на Украйна, само че ще работи страната ни да не се опълчва на такива решения.

Премиерът Кристершон сподели, че поддържа България и Румъния за присъединението им към Шенген, само че не сподели дали това ще бъде приоритет на шведското председателство. Ще бъде ли въпреки всичко?

Надявам се да бъде. След като сме дали своят вот " за " тук, в Народното събрание, а и аз самият твърдо поддържам тяхното присъединение, се надявам то да стане приоритет. Защото считам, че ще бъде отлично, в случай че този въпрос бъде решен.

Като най-голямата партия в шведския парламент предвиждате ли самодейност, с която приемането на България и Румъния в Шенген да влезе в дневния ред на вашето председателство?

Да, ние ще следим доста деликатно шведското председателство. Макар държавното управление да не е социалдемократическо, ние ще изследваме доста съществено какво прави то при договарянията и по значими въпроси като разширението на Шенген.

Какъв съответен съвет бихте дали на шведския кабинет?

Да създадат това подредено, само че и несъмнено, допустимо най-бързо. Смятам, че е значимо да реализираме свободно придвижване в колкото е допустимо повече рационални страни-членки.

Всички обаче знаем, че казусът е в Съвета на Европейски Съюз. Виждате ли метод да се повлияе на Австрия и Нидерландия да отдръпват ветото си?

Когато някой поема председателството, както в тази ситуация Швеция, тя ще има цялостната картина и в случай че, дай Боже, направи това собствен приоритет, ще види и по какъв начин би могло да се подходи, с цел да може Австрия и Нидерландия да отдръпват ветото си. Има и страни, с които нормално имаме много положителни контакти, което пък би улеснило нещата и би помогнало да изпълним прогрес по въпроса.

Смятате ли, че тези две страни по-скоро вземат решение вътрешни проблеми с налагане на ветото си?

Не съм доста осведомен с вътрешната им политика, само че бих споделил, че прекомерно постоянно тъкмо тя основава проблеми в по-широката европейска политика. Може и в тази ситуация да е по този начин, само че в действителност не съм сигурен.

Все отново има три отчета на Комисията и три резолюции на Европейския парламент, които удостоверяват готовността на България и Румъния да се причислят към Шенген. Това не би ли могло да се употребява от шведското председателство?

Да, това ще е един от причините, които ще използваме, до момента в който изследваме по какъв начин Швеция дава приоритет на значими въпроси, в това число и на този.

Лично вие имате ли някакво обръщение към Нидерландия и Австрия по отношение на ветото им против България и Румъния?

Надявам се тези две страни да станат част от Шенген колкото е допустимо по-бързо. Надявам се проблемите, които Австрия и Нидерландия виждат в това отношение, да бъдат позволени, тъй че да смъкват ветото си.

Като главен приоритет Швеция уточни продължаването на помощта за Украйна, в това число и военна. България не демонстрира особена податливост към нея. Ще се стреми ли председателството да повлияе на такива страни-членки като нашата и Унгария в тази тенденция?

Когато си ръководител, се опитваш да откриеш допирните точки, с цел да вървиш напред. Важно е да увеличим помощта си за Украйна. Смятам, че шведското председателство ще се опита да откри способи най-малко да накара България да не се опълчва на такива бъдещи решения, само че тя е тази, която ще реши дали да оказва по-сериозна помощ.

Българските социалисти имат малко по-различна позиция по въпроса от останалите членове на вашата група. Обсъждате ли тези разлики?

Не, по такива въпроси нормално не организираме доста полемики - когато става дума за политика за сигурност и по какъв начин другите страни гласоподават по въпроси за защитата и сигурността. Украйна обаче беше и ще бъде дълго време приоритет. В този спор ние би трябвало й да дадем всякаква допустима поддръжка - гражданска, икономическа и военна. Но не можем да си позволим да се провалим и в други връзки, като да вземем за пример, по какъв начин да решим климатичните въпроси и това, което в този момент се появи - енергийната рецесия. Тези проблеми ние би трябвало да решим дружно, тъй като в случай че не успеем да доставим сила на жителите си в Европа, ще имаме големи проблеми. Тези въпроси би трябвало да бъдат приоритет освен на шведското, а и на идващите ръководи.

Имате поради евентуално излизането от изкопаемите горива...

Да, би трябвало да излезем от изкопаемите горива, с цел да оправим климата, както и от съветските, с цел да спрем поддръжката за стопанската система на Русия допустимо най-бързо. След това би трябвало да им намерим сурогат, тъй че нашите жители да не мръзнат и да работят.

Виждате ли опция войната в Украйна да завърши в близко бъдеще?

Бих желал допустимо най-бързо Украйна да завоюва войната и да реализираме дълготраен мир.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР