Шведски учени са разработили евтин и изключително ефективен материал за

...
Шведски учени са разработили евтин и изключително ефективен материал за
Коментари Харесай

Учени създадоха материал, пречистващ емисиите на CO2

Шведски учени са създали на ниска цена и извънредно ефикасен материал за хващане на въглероден диоксид. Той може да се употребява за основаване на филтри, а в бъдеще - и за приемане на потребен артикул от събрания газ, оповестява РИА Новости. Резултатите от изследването са оповестени в списание ACS Applied MaterialsInterfaces.
Темата за хващане на въглероден диоксид от промишлени излъчвания при строги екологични стандарти, признати в множеството развити страни, става все по-актуална. За страдание, множеството от предлаганите софтуерни решения имат или ниска успеваемост, или висока цена. Шведски учени от Технологичния университет „ Чалмърс “ и Стокхолмския университет са създали нов материал с редица преимущества: той е екологично чист, резистентен, има висока степен на селективно хващане на въглероден диоксид и ниска цена.
Новият материал е хибридна пяна на биологична основа, цялостна с огромен брой зеолитни гранули - естествени минерали от групата на алумосиликатите, способни да адсорбират СО2.
Учените са сложили частиците зеолити в пенеста суспензия от желатин и целулоза, която след сгъстяване има висока механична здравина и са получили дълготраен, резистентен на температурни и химически въздействия извънредно лек материал, подобаващ за многократна приложимост.
Органичните материали от аминовата група по-рано бяха препоръчани като главен материал. Но факт е, че амините са нездравословни за околната среда, тези субстанции предизвикват разяждане в тръбите и резервоарите. Освен това е належащо доста сила за обособяване на хванатия въглероден диоксид от аминовия разтвор за повторна приложимост. Представеният материал заобикаля всички тези проблеми. В допълнение, той е извънредно ефикасен заради високия дял на самите зеолити в материала.
" Това, което най-вече ни изненада, беше, че успяхме да напълним пяната толкоз компактно със зеолити. Когато доближиха 90 % от тежестта на материала, разбрахме, че сме постигнали нещо извънредно ", споделя един от създателите на проучването, Уолтър Росас.
" Освен че е по-екологично чист, новият биоматериал е корав и е по-лесно да се отдели въглероден диоксид от него, в сравнение с да се изолира течен амин от разтвор ", споделя ръководителят на проучването Андерс Палмквист.
В момента учените не престават своите проучвания, изучавайки опцията за по-нататъшна обработка на събрания въглероден диоксид, с цел да се получи потребен артикул - метанол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР