Шведски съд отмени забраната за публични събития с изгаряне на

...
Шведски съд отмени забраната за публични събития с изгаряне на
Коментари Харесай

На пътя на Швеция в НАТО застана радикалният либерализъм

Шведски съд анулира възбраната за обществени събития с изгаряне на Корана. А сякаш Швеция би трябвало да е директно заинтригувана да спре тези актове на опозоряване на свещената книга за мюсюлманите, тъй като я изправят против Турция и пречат на присъединението към НАТО. Кой и за какво изгаря Корана в Швеция и за какво е толкоз мъчно да се спре?

Датският крайнодесен деятел Расмус Палудан, водач на партията “Твърд Курс ”, е загрубял подбудител. Още през 2018-2019 година той организира поредност от антиислямски демонстрации в родината си, изгори Корана, записа и разгласява унизителни за мюсюлманите видеоклипове. Датските управляващи стартират да завеждат каузи против него по обвинявания в расизъм и клюка (обаче той получи единствено месец действителен затвор и два месеца пробация) и той реалокира активността си в прилежаща Швеция.

Лош образец

Вярно е, че когато Палудан разгласи през август 2020 година акция за изгаряне на Корана в шведския град Малмьо, управляващите на страната, към този момент имащи печален опит, схванаха, че подобен коренен „ пасажер “ е рисков - и му беше неразрешено да влиза. Въпреки това Палудан, възползвайки се от обстоятелството, че татко му е шведски жител, самичък подава молба за шведско поданство. И го получи!

През април 2022 година Палудан в действителност изгори Корана в Малмьо. В резултат на това в града избухнаха вълнения. Най-фрапиращото е, че самият Расмус Палудан се измъкна доста леко. Шведският министър на правораздаването Морган Йохансон сподели, че Палудан сякаш има конституционно право свободно да показва мнението си в едно демократично общество.

А през май 2022 година на Палудан беше позволено да организира обществени срещи на своите поддръжници в Турция. Вярно, дейностите му станаха обект на авансово следствие, защото Палудан беше обвинен в " подбудителство на ненавист към етническа група ". Разследването обаче се води извънредно неенергично. Резултатът от такова съучастничество не закъсня: на 21 януари Палудан, щракайки със запалката си, изгори следващ Коран покрай турското посолство в Стокхолм.

Палудан откри почитатели - същите десни радикали като него. Но в този момент шведските правоприлагащи органи, уплашени от вероятността за нови погроми, започнаха да работят по-твърдо. През февруари 2023 година полицията в Стокхолм отхвърли два пъти позволения за обществено изгаряне на Корана, покрай турското и иракското посолство. Полицията изясни, че предходни изгаряния на свещената книга на мюсюлманите " сътвориха опасност за сигурността на Швеция ". Органите на реда считат, че в случай че бъде позволено изгарянето на Корана, рискът от вълнения и терористични офанзиви ще се усили.

Полицейското решение обаче беше оспорено. И в този момент, през април, решението на шведския административен съд публично анулира полицейската възбрана. Съдът смята, че сходни забрани могат да се ползват единствено „ в случай че е належащо да се обезпечи ред и сигурност непосредствено на мястото на демонстрацията “.

Как да не влезем в НАТО

Кой съответно, с изключение на Палудан, желае да гори Корана в Швеция? Един от тях е 36-годишен иракчанин на име Салван Момика. Момика, който се реалокира в Швеция преди няколко години, назовава себе си християнин. Той към момента не схваща нито шведски, нито британски - и би трябвало да поддържат връзка с него посредством преводач от арабски.

Момика демонстрира изключителна неприязън към исляма - съгласно него почитателите на тази вяра са " ревностни потисници " и са виновни за унищожаването на родината му, която той назовава " Месопотамия ". Момика плаши шведите: „ Страхувам се, че същото, което се случи с моята татковина Месопотамия, ще се случи и с Швеция. “

Момика твърди, че европейците не знаят, че почитателите на исляма са като " граната, която може да избухне на всички места и когато и да е ". Според него " тази книга е извънредно рискова за европейските демократични закони и общества ".

Иракският емигрант споделя, че има вяра " в свободата и демокрацията " и че е мислил да изгори Корана и преди - само че най-сетне е бил въодушевен да го направи от Расмус Палудан. „ Не знам какви са задачите на Палудан, само че защото той изгаря Корана, аз го поддържам. Може да има отзиви, които не съответстват с моите, може да има политически цели, които не съответстват с моите. Но и двамата сме съгласни, че е добре да изгорим Корана “, споделя Салман Момика.

Друг участник в тези богохулни дейности е чернокожият швед на име Крис Макундул. Тук е още по-интересно. За разлика от Момика, Макундул съставлява освен себе си, само че зад тила му има организация – „ Културна асоциация Апаларкерна “. Това е дребна неправителствена организация със седалище в квартал “Йоханесон ” в Стокхолм. Организацията твърди, че се придържа към „ либертарианските “ убеждения.

Макундул споделя, че желае да осуети влизането на Швеция в НАТО. Според него участието в Алианса няма да донесе нищо положително на страната - и това би трябвало да се предотврати. „ Има редица аргументи за нашето противоречие, в това число икономическата цена на участието в НАТО и негативното му влияние върху области като опазване на здравето, обучение и престъпност “, се споделя в прессъобщение на асоциацията.

Макундул подаде молба за изгаряне на Корана на 9 февруари пред турското посолство в Стокхолм. Той бе предизвикан от острата реакция на турския водач Реджеп Тайип Ердоган, който след дейностите на Палудан даде обещание да блокира пътя на Стокхолм към НАТО. Освен това Макундул, съгласно него, нямал желание в действителност да наскърбява мюсюлманите - той желал, откакто е получил позволение от полицията за акцията, просто да съобщи този документ на турското посолство и да не изгаря нищо. Но разрешението му било отказано.

" Много признателен "

След отхвърли от полицията и Момика, и Макундул отиват на съд. И съдът приема решение, което изцяло удовлетвори евентуалните богохулници. Но техният проект за по-нататъшни дейности е изцяло друг.

„ Много съм благополучен и признателен за това решение на Административния съд “, споделя Салван Момика. Сега съгласно него той ще може да реализира проектите си, само че към момента не е решил по кое време тъкмо. Момика, твърди той, безусловно не желае това да повлияе на процеса на присъединение на Швеция към НАТО. „ За мен не става въпрос за НАТО, а за рецензия на Корана, който съгласно мен би трябвало да бъде неразрешен освен в Швеция, само че и по целия свят “, акцентира иракчанинът.

На собствен ред Крис Макундул също е удовлетворен от присъдата, само че повтаря, че в действителност няма да изгаря Корана. „ Това в никакъв случай не е било наша цел, ние имаме вяра, че изгарянето на книги е безчовечие. Ще отидем с тази присъда в турското посолство и ще ги помолим да я предадат на президента Ердоган. Той даде обещание да държи Швеция отвън НАТО, в случай че бъде позволено изгарянето на Корана. Молим го да съблюдава обещанието си ”, акцентира деятелят.

Подбуждане към расова ненавист “

Напоследък теоретиците на конспирацията се съживиха, като настояват, че историята с изгарянето на Корана е доказателство за скритото отвращение на шведските управляващи да изоставят неутралитета и да се причислят към НАТО. Например, те към този момент се разкайват за преждевременно дадените обещания, само че като не могат намерено да „ извърнат тил “, избират безшумно да саботират процеса на влизане.

Реалността обаче наподобява доста по-проста. Шведският съд позволи изгарянето на Корана, тъй като това дава отговор на неговия светоглед.Горан Ламбертс, прочут юрист в страната, който е бил началник на Върховния съд на Швеция от 2009 до 2017 година, написа обстойно есе по тази тематика. Адвокатът написа, че в случай че изгарянето на свещена книга се признае за акт на " подстрекателство към расова ненавист ", тогава какво да кажем за други дейности от този тип?

В последна сметка в модерна Европа религиозният „ акционизъм “ е необятно публикуван, когато се злоупотребява с възприятията на вярващите – не, по предписание не на мюсюлманите, от които към момента се опасяват, а на християните. В доста случаи причинителите на такива похищения остават ненаказани - какво от това, в този момент всички ли би трябвало да бъдат съдени?

Ламбертсдобавя, че в практиката на шведските правоприлагащи органи няма ясна индикация дали да се гори или не Коранът. „ Престъплението осквернение беше анулирано в шведския закон през 1971 година и е ясно, че не желаеме да го вкарваме още веднъж “, споделя юристът. Но в случай че, видите ли, изгарянето на Корана е неразрешено на съображение, че сходен акт ще послужи за подбудителство на ненавист към „ мюсюлманската “ група, тогава би трябвало ли такива групи като „ шведи “, „ европейци “ и „ християни “ да бъдат предпазени? Но има казус от различен тип - преди време шведската страна сложи под полицейска отбрана карикатуриста Ларс Вилкс, който нарисува серия от карикатури на пророка Мохамед.

Като цяло съгласно шведската правосъдна процедура всичко е нееднозначно. И щом е по този начин, тогава е най-добре да се работи в сходство с догмите на либерализма - да се допусне акт на корист.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР