Шведски прокурори обвиниха двама братя в шпионаж при утежняващи вината

...
Шведски прокурори обвиниха двама братя в шпионаж при утежняващи вината
Коментари Харесай

Швеция обвини двама братя в шпионаж в полза на Русия

Шведски прокурори упрекнаха двама братя в " шпионаж при утежняващи виновността условия " за хипотетичен шпионаж за съветското военно разузнаване ГРУ в интервала 2011-2021 година, като единият от тях е някогашен чиновник на разузнаването.

" Информацията, която е била получена, предадена и разгласена, би могла,... в случай че попадне в ръцете на непозната мощ, да докара до увреждане на сигурността на Швеция ", съобщи основният прокурор Пер Линдквист в изказване.

Двамата братя са разпознати в обвинителния акт като Паям Киа, на 35 години, и Пейман Киа, на 42 години . Според известия в шведските медии те са от ирански генезис .

Пейман Киа е служил в шведската разследваща работа Sapo и в разследващите елементи на шведската войска.

Според шведския референтен вестник " Dagens Nyheter " в един миг той е работил за Службата за събиране на специфична информация (KSI) - най-секретната секция на военната загадка работа.

Обвинен е в нелегално придобиване на информация по време на работата си в Sapo и въоръжените сили.

Междувременно Паям Киа е упрекнат в " присъединяване в планирането на действието и реализиране на контакти с Русия и ГРУ, в това число предаване на информация и приемане на обезщетения ".

Според шведските медии двойката, която рискува да получи доживотна присъда , в случай че бъде приета за отговорна, отхвърля обвиняванията.
Министърът на защитата Пал Йонсон съобщи пред Народното събрание, че казусът е " доста внимателен " и страната е засилила сигурността си след ареста на двойката преди година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР