Шведската верига за дома IKEA отчeтe спад в основната си

...
Шведската верига за дома IKEA отчeтe спад в основната си
Коментари Харесай

По-скъпите суровини намалиха печалбата на IKEA

Шведската верига за дома IKEA отчeтe спад в главната си годишна облага, която е наранена от по-високите цени на дървесината и металите.

След десетилетия на бърз напредък, най-голямата марка за обзавеждане в света се бори, с цел да се приспособява към възхода на онлайн противници като Amazon и made.com, като редом се пробва да резервира обичайно ниските си цени на фона на поскъпващите първични материали и други разноски.

Шведската компания е дълбока промяна и метаморфоза, която тече от 2016 година Дизайнът, вътрешното произвеждане и ръководството на веригата за доставки се трансферираха на притежателя на марката Inter IKEA от IKEA Group, която има множеството магазини.

Нетната облага на Inter IKEA за 12-те месеца до август е 1.45 милиарда евро, спрямо 912 млн. евро година по-рано.

 Бъдещето на IKEA: Малки магазини и добавена действителност
Бъдещето на IKEA: Малки магазини и добавена действителност

Apple и шведите с приложение, което ни демонстрира по какъв начин ще наподобяват мебелите у дома

" Ако извадим това от резултата за финансовата 2017 година, ще получите чист резултат от 1.7 милиарда евро, тъй че в действителност падаме ", сподели основният финансов шеф на Inter IKEA Мартин Ван Дам в изявление за Reuters.

Inter IKEA регистрира 12% нарастване на чистите продажби до 25.5 милиарда евро, само че разноските - основно за дърво и метали - надвишават продажбите на едро, а компанията не ги е трансферирала на франчайзополучателите.

" Виждаме, че разноските за първични материали и материали се покачват. Виждаме тарифни провокации. Виждаме последователно увеличение на заплатите. По тази формулировка получаваме по-скъпа начална цена за нашите артикули, което е предизвикателство ", изясни Ван Дам.

" Би било доста елементарно да натоварим търговците на дребно с това и да го назовем благополучен ден, само че това не работи, тъй като желаеме да се ангажираме с цялостната идея на IKEA за ниските цени. По тази формулировка би трябвало да се откажем от маржа, с цел да бъдем групово сполучливи във франчайз аспект ", добави той.

 Ikea се готви за бъдещето на мегаградовете
Ikea се готви за бъдещето на мегаградовете

В което хората ще имат " малко пространство " и " тънки портфейли "

Свиване на маржа

Inter IKEA създава към 10% от предлаганите артикули, а останалите идват от външни снабдители. Компанията увеличи цените на франчайзополучателите с 0.2%, само че изгуби 1% от брутния си марж при тези продажби.

Инвестициите във веригата на доставки, развиването на гамата и концепциите и услугите, свързани с новите магазини също натежават. IKEA отваря по-малки магазини в централните елементи на градовете, пробвайки се да притегли все по-голям брой купувачи, които не желаят да пътуват до огромните й обекти отвън града, а предлага и услуги като сглобяване на мебели.

" Също по този начин, с повишаването на онлайн продажбите, ние вършим промени в нашата верига за доставки, с цел да можем да предложим различни способи да доставим продуктите на IKEA на крайни клиенти, само че въпреки всичко би трябвало да станем по-ефективни ", изясни Ван Дам.

Шведската комерсиална верига търси разновидности да се приспособява към мита, като тези, наложени от Съединени американски щати, вторият й максимален пазар, върху артикули, импортирани от Китай, където се създават някои нейни артикули.

 IKEA отваря нови магазини в десетки страни
IKEA отваря нови магазини в десетки страни

Компанията възнамерява да доближи до 3 милиарда клиенти през 2025 година

" Можем да произведем същото на две места, просто да го изпратим на разнообразни места ", уточни финансовият началник.

Компанията разгласи през октомври, че франчайзополучателите са продали артикули и услуги за 38.8 милиарда евро през 12-те месеца до август, растеж от 5% в локални валути.

Растежът е почти същият като през миналата година, само че продажбите на дребно са по-ниски от предстоящото, твърди Вам Дам.

IKEA има 422 магазина в над 50 страни по света в края на август, притежавани от 11 франчайзополучатели, които заплащат 3% от приходите си на Inter IKEA.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР