Шведската централна банка увеличи лихвите със 100 базисни пункта, предупреждавайки,

...
Шведската централна банка увеличи лихвите със 100 базисни пункта, предупреждавайки,
Коментари Харесай

Шведската централна банка вдигна основната си лихва с цял процент: Инфлацията е твърде висока!

Шведската централна банка усили лихвите със 100 базисни пункта, предупреждавайки, че „ инфлацията е прекомерно висока “, съобщи Си Ен Би Си. По този метод главният й лихвен % доближи 1,75%,

„ Риксбанк “, както е известна централната банка на Швеция, уточни в изказване, че растящата инфлация „ подкопава покупателната дарба на семействата и затруднява както фирмите, по този начин и семействата, в способността им да възнамеряват финансите си “.

Рязкото повишаване идва в деня, когато Федералният запас на Съединени американски щати стартира своята двудневна среща за паричната политика, като пазарите чакат американската централна банка да одобри ново нарастване от 75 базисни пункта в опит да сложи под надзор растящите цени.

„ Риксбанк “ съобщи, че паричната политика ще би трябвало да бъде в допълнение затегната, с цел да може инфлацията да се върне до целевото равнище от 2%, и предвижда по-нататъшно повишение на лихвените проценти през идващите шест месеца.

„ Развитието на инфлацията в бъдеще към момента е мъчно да се оцени и „ Риксбанк “ ще приспособява паричната политика, в случай че е належащо, с цел да подсигурява, че инфлацията ще бъде върната до задачата “, се споделя в известието.

Въпреки че световни фактори като остатъчни несъответствия след пандемията от COVID-19 и скок на цените на силата заради войната на Русия в Украйна са повишили цените до небето, изпълнителният съвет на „ Риксбанк “ съобщи, че мощната икономическа интензивност в Швеция също е съдействала за инфлацията.

Индексът на потребителските цени в Швеция се увеличи до 9% на годишна база през август, което е най-високото му равнище от 1991 година и надвишава предходната прогноза на централната банка.

„ Нарастващите цени и по-високите лихвени разноски се усещат от семействата и фирмите и доста семейства ще имат доста по-високи разноски за живот. Въпреки това би било още по-болезнено за семействата и шведската стопанска система като цяло, в случай че инфлацията остане на сегашните високи равнища “, споделят от Риксбанк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР