Шведската тийнейджърка Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките,

...
Шведската тийнейджърка Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките,
Коментари Харесай

Грета Тунберг може да стане най-младият носител на Нобелова награда

 Шведската тийнейджърка Грета Тунберг си завоюва милиони фенове с рецензиите, които насочи към международните водачи за това, че не поставят задоволително старания в битката с климатичните промени, както и поради упреците ѝ към феновете на пътуването със самолети. Всичко това притегли нови почитатели за нейната идея, само че може да ѝ коства Нобеловата премия за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото обявяване на лауреатите през октомври. Тя е любимка на букмейкърите за продобиване на оценката. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едвам на 16 години ще получи премията, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще завоюва оценката поради екологична идея, откакто вицепрезидентът на Съединени американски щати Ал Гор го получи през 2007 година поради това че притегли вниманието върху климатичните промени.

Но това че Грета порицава да вземем за пример тези, които пътуват със аероплан, настройва против нея някои хора. А това че една тийнейджърка си разрешава да подлага на критика международни водачи пък настройва против нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на безстрашно момиче, което споделя истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, загатват, че нейните родители я манипулират, или пък я показват като лидерка на социалистическа интрига.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 година до 2011 година, от дълго време не е връчвана премия за мир за климатичната идея, тъй че това усилва възможностите на Грета, само че казусът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е градивен метод, с цел да накараш някой да направи смяна и това понижава шансовете ѝ за премията.

Грета към този момент отхвърли изказванията, че някой ѝ плаща или че е употребена от някого. Още през февруари тя написа във ``Фейсбук``, че зад нея няма никой. Тогава тя показа, че даже нейните родители надалеч не са били бранители на идеята за климата, преди тя да ги запознае със обстановката.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща идеята на образованието за всички, получи Нобеловата премия за мир на 17 години, само че нейната кандидатура не беше толкоз разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще регистрира, че е голямо задължение да се връчва такова отличие на младеж, ще вземе поради възрастта на Грета и ще обмисли по какъв начин тя би се справила с още по-голямо публично внимание ако вземе премията. Комитетът може да реши да понижи бремето на упованията от " лауреатката " Тунберг, като показа премията сред нея и някой различен, само че може да реши и йното държание демонстрира, че тя е по-зряла, в сравнение с връстниците си.

Освен Тунберг други водещи кандидати могат да бъдат Папа Франциск, ``Репортери без граници``, Комитетът за отбрана на публицистите, Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците и ръководителят ѝ Филипо Гранди или етиопският министър председател Абий Ахмед поради постигнатото помиряване на страната му с Еритрея и поради напъните му за реализиране на повече демократични свободи в Етиопия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР