Шведската телекомуникационна компания Ericsson ще заплати над 1 млрд. долара

...
Шведската телекомуникационна компания Ericsson ще заплати над 1 млрд. долара
Коментари Харесай

Ericcson плаща над 1 млрд. долара за уреждане на дело за корупция в САЩ

Шведската телекомуникационна компания Ericsson ще заплати над 1 милиарда $ в границите на извънсъдебно съглашение за споразумяване на дело за корупция в Съединени американски щати, съобщи Ройтерс, цитирайки американското министерство на правораздаването. Обвиненията против компанията включват предоставяне на подкупи на държавни чиновници в пет страни.

Даването на подкупи е траяло в интервал от няколко години в страни като Китай, Виетнам и Джибути, прецизираха от министерството. Глобата е в размер на 520 млн. $, като към нея се прибавят още 540 млн., които би трябвало да бъдат изплатени на  Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (U.S. Securities and Exchange Commission).

Компанията е признала, че е взела участие в скрит план с други компании за нарушение на Закона против задграничните корупционни практики (Foreign Corrupt Practices Act) в интервала сред 2000 и 2016 година, като е давала подкупи и е фалшифицирала счетоводни документи и данни. От Ericsson също по този начин признаха, че ограниченията за вътрешен счетоводен надзор са били незадоволителни.

„ Определени чиновници на съответни пазари, някои от които са били на управителни позиции, са работили недобросъвестно и умишлено са отбягвали използването на съответен надзор “, разяснява основният изпълнителен шеф на Ericsson Бьоре Екхолм в официално съобщение.

„ Гледам на случилото се като на изцяло неприемлива и извънредно срамна глава от нашата история “, добави той.

Ericsson е употребила трети страни, с цел да дава подкупи на високопоставени държавни чиновници, които трябвало да подсигуряват бизнеса на компанията в съответни дръжави, оповестяват управляващите. От компанията също по този начин са назначили консултанти, които да отделят средства за подкупите и да провеждат транзацкиите до третите страни.

Един от филиалите на компанията, Ericsson Egypt Ltd, призна пред съд в Ню Йорк, че е взел участие в скрит план за нарушение на наредбите срещу подкупите в Закона против задграничните корупционни практики.

Признаването на виновност може да донесе на компанията тежки наказания, в това число и лишаване на лицензи. От Ericsson обаче може да договорят изключения, които да разрешат на компанията да продължи активността си в страната.

От Ericsson оповестиха, че са преразгледали антикорупционната си стратегия и че са подхванали ограничения за възстановяване на етичното държание на компанията и за вземане предвид със законите.

По-рано от компанията обявиха, че работят дружно с американските власи и че ще заделят 1,2 милиарда $ по отношение на следствията. Главният финансов шеф на Ericsson Карл Меландер съобщи, че това няма да се отрази на финансовите цели на компанията.

„ Макар че сумата за извънсъдебното съглашение, за която се договорихме, е забележителна, мога да потвърдя, че имаме потенциала да я покрием с наличните средства “, съобщи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР