Шведската Riskbank не успява да постигне нужното ниво на инфлация,

...
Шведската Riskbank не успява да постигне нужното ниво на инфлация,
Коментари Харесай

Най-старата централна банка в света се изправя пред труден проблем

Шведската Riskbank не съумява да реализира нужното равнище на инфлация, с цел да увеличи лихвите и да се върне във форма преди идната рецесия, написа Bloomberg. Опасността от изправянето през идващия проблем без налични принадлежности повдига въпроси по какъв начин най-старата централна банка в света преглежда цените след години на негативни лихви, разяснява изданието.

Riskbank има цел от два % инфлация. След покачване през последните няколко години, повишение на цените забави ритъм в средата на 2017 година и още веднъж е под нужното равнище.

Основната рента е негативна - минус 0,5%. И банкерите споделят, че слабата инфлация ще забави стягането на паричната политика. Това срина кроната, която сега се търгува на най-ниските си равнища от 2010 година насам.

Но може би централната банка желае прекалено много. Робърт Бърквист, някогашен откривател в Riskbank, а в този момент основен икономист в една от най-големите финансови институции в страната - SEB AB, споделя, че " може би би трябвало да стартираме да одобряваме, че няма да достигнем два % ".

" Швеция се бори със същите проблеми като повече страни ", показва той. С други думи - по-малък напън върху цените поради глобализацията и автоматизацията.

Но Швеция е друга поради метода, по който централните банкери гледат на връзката сред пазара на труда, заплатите и инфлацията. Те имат вяра надалеч по-малко на Кривата на Филип - че ниската безработица в последна сметка ще докара до покачване на заплатите, в сравнение с Фед или Bank of England, да вземем за пример. Затова и централните банки на Англия и Съединени американски щати се държат по- " ястребово ".

Икономическата доктрина счита, че " рано или късно " инфлацията ще се повиши, само че " за момента виждаме изненадващо ниски равнища ", споделя Бърквист.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР