Шведската прокуратура е поискала Джулиан Асанж да бъде арестуван по

...
Шведската прокуратура е поискала Джулиан Асанж да бъде арестуван по
Коментари Харесай

Шведската прокуратура поиска Асанж да бъде арестуван

Шведската прокуратура е поискала Джулиан Асанж да бъде задържан по обвиняване в обезчестяване, заяви организация " Ройтерс ".

Това е първата стъпка за екстрадицията на Асанж от Англия в скандинавската страна. В момента той излежава 50-седмична присъда на Острова за неспазване на изискванията на освобождението си под гаранция.

Решението пристигна, откакто Асанж бе задържан от английската полиция след седем години укриване в еквадорското посолство в Лондон. Междувременно в Съединените щати също го чака съд - поради публикуването на хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.

Разследването против него в Швеция за обезчестяване на две дами бе прекъснато през 2017 година Тогава прокуратурата разгласи, че " всички благоприятни условия " за работа по случая са изчерпани. Шест месеца по-рано той бе разпитан в еквадорското посолство.

Адвокат на създателя на " Уикилийкс " назова решението срамно за Швеция. Той обаче добави, че клиентът му желае да помогне на следствието и единственото, от което се притеснява, е екстрадиция в Съединени американски щати.

По-рано Би Би Си означи, че в случай че тази стъпка бъде направена, на английските управляващи ще се наложи да решат коя молба за екстрадиция да удовлетворят. В момента Асанж е в английски затвор - той бе наказан на 50 седмици поради това, че наруши изискванията на гаранцията си, укривайки се в еквадорското посолство.

В позиция на " Уикилийкс " се споделя, че следствието в Швеция ще даде на Асанж опция " да почисти името си ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР