Шведската оръжейна компания Сааб обяви днес подписването на договор на

...
Шведската оръжейна компания Сааб обяви днес подписването на договор на
Коментари Харесай

Полша поръчва два шпионски кораба за общо 620 милиона евро на шведската компания Сааб


Шведската оръжейна компания " Сааб " разгласи през днешния ден подписването на контракт на стойност 620 милиона евро за доставка на два кораба за военно разузнаване на Полша на фона на възходящото напрежение с Русия в Балтийско море, заяви Франс прес.

Очаква се корабите да бъдат доставени " през 2027 година ", се споделя в изказване на  компанията.

Тези съдове са профилирани в електромагнитно разузнаване и прехващане на сигнали (SIGINT), показва " Сааб ". Такива военни кораби " се употребяват за събиране на данни, като се употребява целият набор на морското разузнаване ", съобщи шведската група.

" Сааб " ще бъде основен реализатор на контракта за планиране и произвеждане на корабите, само че те ще бъдат създадени в Полша в корабостроителница, благосъстоятелност на подизпълнителя " Ремонтова шипбилдинг ".

Решението беше взето на фона на възходящото напрежение в Балтийско море след нахлуването на Русия в Украйна, изключително към съветския анклав Калининград - мощно милитаризирана зона, ситуирана сред Полша и Литва.

В края на септември саботажът на подводните газопроводи " Северен поток " 1 и 2, свързващи Русия и Германия, също трансформира Балтийско море в център на интернационално напрежение.

Когато кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО бъдат утвърдени, всички крайбрежни страни отвън Русия ще станат членове на Алианса. Смятано за " руско езеро " по време на Студената война, когато единствено Дания беше член на НАТО, Балтийско море се трансформира в " езеро на НАТО ", споделят специалисти. След разпадането на Варшавския контракт, Полша се причисли към съюза през 1999 година, а Естония, Латвия и Литва - през 2004 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР