Шведската лекарка и писателка Кристина Доктаре, която е носител на

...
Шведската лекарка и писателка Кристина Доктаре, която е носител на
Коментари Харесай

Шведска лекарка връща Нобеловата си награда заради Хандке

Шведската лекарка и писателка Кристина Доктаре, която е притежател на Нобеловата премия за мир през 1988 година , разгласи, че ще върне премията си в символ на митинг против награждаването на австрийския публицист Петер Хандке, оповестява БГНЕС.

Като доктор на Организация на обединените нации през 1992 година Доктаре първа оповести за систематичното принуждение по време на войната в Босна и Херцеговина и описа за протичащото се там .

Снощи в Стокхолм се събраха стотици жители, с цел да стачкуват против решението на Шведската академия да присъди Нобеловата премия за литература на Петер Хандке.

В свое послание към тях Кристина Доктаре сподели медала си и съобщи, че ще върне своята премия, което беше посрещнато с овации от хората .

Тя подсети за войните на Балканите, от където е уведомила за протичащите се там зверства. Пред събралите се жители Доктаре описа за вонята на разложени тела и за ужасите, на които е била очевидец.-->

„ Докато съм жива, ще потвърждавам за истината за ужасната война, с цел да не бъде тя в никакъв случай отричана ”, акцентира носителката на Нобел за мир.

Припомняме, че номинирането на Петер Хандке докара до остри реакции, изключително в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Турция и Хърватия.

Австрийският публицист е прочут със своите радикални идеологически възгледи , дясна ангажираност и открита поддръжка на политиката на Слободан Милошевич през 90-те години.

Номинирането му докара и до оставката на двама от членовете на Нобеловата комисия за литература, а Албания, Турция, Хърватия и Северна Македония оповестиха, че няма да откликнат на поканата да вземат участие в церемонията по връчването на Нобеловите награди.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР