Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда

...
Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда
Коментари Харесай

Нобеловата награда за химия бе дадена за нов метод за контрол на еволюцията

Шведската кралска академия на науките разгласи носителите на Нобелова премия за химия за 2018.
 За трети път в историята жена получава Нобел по физика  Нобеловата премия за физиология или медицина бе присъдена за лекуване на рак с антитела (видео)
Наградата бе присъдена поравно на Франсис Арнолд (Frances H. Arnold) " за ориентираната еволюция на ензимите ", а другата половина - на  Джордж Смит (George P. Smith) и сър Грегъри Уинтър (Gregory P. Winter) за създаването на способ, прочут като " фагов екран ", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се употребява за създаване на нови протеини и антитела.

Победителите са оповестени на уеб страницата на Нобеловите награди.



Франсис Арнолд организира първото ориентирано еволюиране на ензими, които са протеини, които катализират химическите реакции. Ензимите, създадени посредством ориентирана еволюция, се употребяват за производството на всичко  - от биогорива до фармацевтични артикули.



Лауреатът Джордж Смит е създал способ, прочут като " фагов екран ", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се употребява за създаване на нови протеини.

Сър Грегъри Уинтър употребява метода " фаг екран " за произвеждане на нови фармацевтични артикули. С този метод днес се създават антитела, които могат да обезвреждат токсините, да противодействат на автоимунните болести и да лекуват метастазирал рак.

Носители на Нобеловата премия по химия за 2017 са професор Жак Дюбоше (Jacques Dubochet), професор Йоахим Франк (Joachim Frank) и Ричард Хендерсън (Richard Henderson)  " за развиването на криоелектронната микроскопия за установяване на структурата на молекулите с висока резолюция в разтвор " за проучване на механизма на възобновяване на ДНК.

Повече може да научите в статията на НаукаOFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР