Шведската екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо плаване до

...
Шведската екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо плаване до
Коментари Харесай

Грета Тунберг поема към Ню Йорк с яхта без баня и тоалетна, за да спести вредни емисии

Шведската екоактивистка Грета Тунберг поема през днешния ден на трансатлантическо корабоплаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със спортна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, с цел да се причисли към митинги в Съединени американски щати и да взе участие в среща на високо ниво на Организация на обединените нации за климата, съобщи организация " Ройтерс ".

За да избегне пътешестване със аероплан, Тунберг поема на трансатлантическото пътешестване с 60-метровата яхта " Малиция 2 ", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които създават електричество на борда, като задачата е пътуването да бъде без обособяване на въглерод.

" Може да пострадвам малко от морска болест и няма да е комфортно, само че мога да го преживея ", сподели Тунберг за телевизия Би Би Си в Плимът, Югозападна Англия, откъдето би трябвало да потегли през днешния ден следобяд. " Ако стане в действителност тежко, просто ще би трябвало да си кажа, че ще е единствено за две седмици по-късно ще мога да се върна към нормалния си живот ", сподели 16-годишната Грета, която ще бъде придружавана от татко си Сванте и от ефирен оператор.

По-рано този месец капитанът на яхтата Борис Херман сподели за " Ройтерс ", че екоактивистката ще бъде изправена пред провокации по време на пътуването, защото плавателният съд е предопределен за надпревари и няма улеснения. На борда няма душ и тоалетна и пасажерите ще би трябвало да употребяват синя кофа.

Херман уточни, че това, че Грета поема предизвикването да плава през океана със спортна лодка с нулев комфорт, разкрива нейната решителност към идеята и това до каква степен има предпочитание да стигне.

" Като преставаш да летиш със аероплан, ти освен намаляваш личния си въглероден отпечатък, само че също по този начин изпращаш обръщение до други хора към теб, че рецесията с климата е нещо действително ", сподели Тунберг.

Когато дойде, Грета ще се включи в среща на високо ниво на Организация на обединените нации за климата през септември и в 25-ата конференция за измененията в климата в чилийската столица Сантяго през декември.

" Това че ще приказвам пред Организация на обединените нации няма да промени обстановката, само че в случай че помогне за осъзнаване на нещата тогава мисля, че дружно можем да се опитаме да ги променим ", сподели Тунберг в петък по време на посещаване в протестен лагер против въгледобивна мина в Германия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР