Шведската екоактивистка Грета Тунберг отплава днес от САЩ за Европа

...
Шведската екоактивистка Грета Тунберг отплава днес от САЩ за Европа
Коментари Харесай

Грета Тунберг отплава от САЩ за Европа с катамаран

Шведската екоактивистка Грета Тунберг отплава през днешния ден от Съединени американски щати за Европа с катамаран, с цел да участва на интернационалната конференция за климата в Мадрид през декември, предадоха международните организации.

С огромна раница на тил и шапка на главата, Грета се качи с татко си Сванте на катамарана " Вагабонд " - благосъстоятелност на млада австралийска двойка, живееща на борда със своето 11-месечно момченце.

" Искам да благодаря на всички хора, които срещнах в Северна Америка, за невероятното им гостолюбие ", написа активистката, откакто отпътува, предава Българска телеграфна агенция.

След като на 1 ноември изиска помощ посредством обществените мрежи да се придвижи по море до испанската столица, Грета заяви в Туитър, че й е препоръчано да пътува с катамарана " Вагабонд ". Сега тя е в компанията на австралийските влогъри Райли Уайтлъм и Илейна Караузу, както и на английската мореплавателка Ники Хендерсън, включила се към екипажа за пътуването. Влогърите документират околосветското си странствуване, с цел да привлекат внимание върху значимостта на океаните.

Четиринайсетметровият катамаран потегли от Хемптън, щата Вирджиния, за Португалия, като се чака да измине над 5500 км. Според Ники Хендерсън плаването ще продължи минимум две седмици.

Грета Тунберг прекоси Атлантическия океан до Съединени американски щати през август, с цел да взе участие в прояви, отдадени на климата в Северна Америка. След това тя планираше да стигне по суша до Чили, където щеше да се състои интернационалната конференция за климата. Поради митингите в Чили обаче, страната се отхвърли от семейството на форума и Испания предложи тя да го провежда.

В Северна Америка Грета произнесе пламенни речи в Организация на обединените нации и на манифестации - от щатите Калифорния до Колорадо и Северна Каролина.

Преди отпътуването за Европа в изявление за Агенция Франс Прес тя разказа 11-те седмици в Северна Америка като добре прекарани и изпълнени с потребни събития. По време на пребиваването си Грета се срещна и с някогашния президент Барак Обама. На въпрос на Агенция Франс Прес какво е научила от него, тя отвърна: " Всичко зависи от метода, по който се дефинира глагола " узнавам ".

За президентите и министър председателите, с които тя се срещна в Организация на обединените нации, Грета сподели, че те желали да си вършат селфи с нея и с други деятели, тъй като желали да наподобяват в добра светлина паралелно до тях. Грета укори даже страните, заели се с постигането на въглероден неутралитет до 2050 година, че не вършат задоволително в битката против климатичните промени и загатна съответно Англия и Нова Зеландия.

Младата шведка изрази и удивление към младежите, които " живеят на екологичната фронтова линия " - от Ню Йорк през Вашингтон, Монреал, американския Среден запад и Лос Анджелис до Ванкувър.

За американския президент Доналд Тръмп екоактивистката сподели, че отстъплението му по въпросите за околната среда и климата безспорно е асъдействало за идеята, която тя отстоява. Той е " толкоз краен и приказва толкоз крайни неща, че хората в прочут смисъл се пробудиха ", сподели Грета.

За идната 2020 година Грета сподели, че има проекти, в случай че бъде поканена, да посети места, на които в никакъв случай не е ходила, на първо време в Азия и несъмнено да бъде на срещите на водачите от целия свят, в случай че получи покана и за тях.

Конференцията за климата в Мадрид ще се организира от 2 до 13 декември. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР