Шведската екоактивистка Грета Тунберг организира седмичната си климатична стачка“ в

...
Шведската екоактивистка Грета Тунберг организира седмичната си климатична стачка“ в
Коментари Харесай

Екопротест от "веригата Грета Тунберг“ в Канада


Шведската екоактивистка Грета Тунберг провежда седмичната си „ климатична стачка “ в самото сърце на петролния бранш на Канада, оповестява Ройтерс, съобщи БГНЕС.

Тийнейджърката, която активизира световно младежко придвижване против изменението на климата, притегли голямо голям брой в Едмънтън, провинция Албърта, където енергийният бранш обезпечава 150 000 работни места и способства с над 71 милиарда канадски $ (54,1 милиарда американски долара) годишно за брутния вътрешен артикул на страната.

Преди похода Тунберг приказва с юношески деятели, засилвайки апела си за незабавни дейности за ограничение на това, което тя назовава “климатична рецесия ”.

Тунберг е в Едмънтън по покана на коренното население и екоорганизации. Протестът идва единствено дни преди много оспорваните парламентарни избори в Канада, като климатичните промени и бъдещето на канадския петролен и газов бранш са измежду „ горещите тематики “ в предизборните диспути.

Канада е четвъртият максимален в света газов и петролен производител, само че секторът, който съставлява към 11 % от Брутният вътрешен продукт, изпитва усложнения след световния спад в цените на суровините от 2014-2015 година. Като съществена причина за това се показва забавянето при построяването на нови петролопроводи – главно поради митинги на екозащитници и регулаторни спънки.

Огромните петролни находища на страната, които са третите най-богати на черно злато в света, са подложени на остри рецензии от екологични организации поради високите излъчвания на въглероден диоксид.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР