Шведската държавна агенция за защита на личните данни глоби училище

...
Шведската държавна агенция за защита на личните данни глоби училище
Коментари Харесай

Глобиха шведско училище, следяло с камери възпитаниците си

Шведската държавна организация за отбрана на персоналните данни санкции учебно заведение с 200 000 крони (над 20 000 долара) поради това, че е употребило технология за лицево различаване, с цел да следи за наличието на учениците в образователните занятия, оповестява BBC, представено от Profit.bg.

``
реклама

В тестовата фаза на плана са " следени " 22-ма възпитаници в продължение на три седмици, като за всеки от тях са събирани данни по кое време влиза и излиза от класната стая.

Това е първият случай, в който шведска институция издава глоба за нарушаване на Директивата за персоналните данни (GDPR).

Документът, който влезе в действие през 2018 година, класифицира лицевите изображения и останалите биометрични данни като характерен вид информация, който може да се употребява единствено в строго избрани случаи.

От шведската организация прецизират, че в случай че лицевото различаване и следене на учениците е било за по-дълъг интервал от време, санкцията е щяла да бъде по-голяма.

Според софтуерното издание ComputerSweden институцията се самосезирала след медийни изявления, в които управлението на учебното заведение в Андерсторп обяснявало изгодите от автоматизираното лицево различаване.

Според локалните управляващи учителите прекарват по 17 000 часа всяка година, с цел да наблюдават и означават наличието на учениците в часовете.

Според шефовете софтуерните нововъдения можели да спестят доста работа на преподавателите и да ускорят и опростят целия надзорен развой.

Тестовете се провели през есента на 2018 година и били толкоз сполучливи, че общината решила да ги удължи. Според шефа на учебното заведение лицевото различаване и съхраняването на данните, събрани посредством него, било " много безвредно ".

Регулаторът обаче е безапелационен, че въпреки някои елементи на учебното заведение да се смятат за публично място, когато влизат в класната стая, учениците имат право и на персонално пространство.

Според институцията контролът на наличието в часовете може да се прави и по по-дискретни способи, които не включват следене с камери.

Според организацията за защите на персоналните данни общината е обработвала непозволено сензитивна персонална информация и не е направила съответна оценка на въздействието на взетите от нея ограничения. Не е поискано и предварителното утвърждение на регулатора преди инсталирането на камерите за лицево различаване. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР