Шведската активистка за климата Грета Тунберг е отказала да получи

...
Шведската активистка за климата Грета Тунберг е отказала да получи
Коментари Харесай

"Климатът не се нуждае от награди" - Грета Тунберг отказа отличие за екология

Шведската активистка за климата Грета Тунберг е отказала да получи премия за екология с изказванието, че придвижването за климата се нуждае от това хората с власт да стартират да слушат науката, а не от оценки, оповестяват през днешния ден редица международни медии.

Тийнейджърката, която съумя да въодушеви милиони да се включат в нейното придвижване " Петъци за бъдеще ", бе почетена на гала в Стокхолм, която се провежда от Северния съвет (Nordic Coincil) - районен орган за междупарламентарно съдействие.

Tя бе номинирана за напъните си по едно и също време от Швеция и Норвегия и завоюва годишната природозащитна премия на организацията. След като това бе оповестено обаче представител на Тунберг съобщи пред публиката, че тя няма да одобри оценката и премията на стойност 350 датски крони, което се равнява на към 47 хиляди евро, заяви осведомителна организация TT.

Тунберг разяснява това свое решение с обява в " Инстаграм ", написана в Съединени американски щати. " Климатичното придвижване не се нуждае от повече награди ", написа тя и добавя: " Онова, от което се нуждаем е политиците и хората с власт да стартират да се вслушват в актуалната, най-хубавата налична просвета. "

Тя благодари на Северния съвет за " голямата чест ", само че в това време подлага на критика организацията за това, че не съблюдава своята " страхотна известност " във връзка с климатичните проблеми.

" Не става дума за липса на халби. Няма липса на положителни слова. Но когато стане дума за същинските ни излъчвания и екологичния ни отпечатък на глава от популацията... тогава това е напълно друга история ", добавя активистката.

Едва на 16 години, Тунберг доби известност, откакто стартира да прекарва петъците пред шведския парламент през август 2018 година с афиш с надпис " Училищна стачка за климата ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР