Шведките научиха, че визията им за дигитална валута, емитирана от

...
Шведките научиха, че визията им за дигитална валута, емитирана от
Коментари Харесай

Шведската мечта за напълно безкешово общество ще трябва да изчака

Шведките научиха, че визията им за цифрова валута, издадена от централна банка, може да отнеме повече време, в сравнение с чакаха, написа Блумбъг.

Централната банка на Швеция – „ Риксбанк “, разгласява резултатите от първата фаза на пилотния си план за цифрова валута, който може да бъде избран като най-напредналото проучване в тази сфера, подхванато от западна стопанска система. Според изследването бързото движение, с което изчезва кеша в страната, показва „ евентуални проблеми “, които могат да бъдат позволени от цифрова валута на централната банка (CBDC).

Задачата е тежка, като най-старата централна банка в света продължава да отсрочва във времето датата, която си слага като цел за стартиране на своята цифрова валута. След като един път съобщи, че може да е подготвена с работата по т.нар е-крона до 2018 година Риксбанк в този момент споделя, че пилотният план няма да бъде приключен преди началото на идната година, като в същото време с това си дава време за спомагателни проби до края на 2026 година

Други централни банкери намерено отхвърлиха концепцията, че бързото стартиране на пазара на лични цифрови валути може да им донесе някакви съществени изгоди, като ръководителят на Федералния запас Джером Паул неотдавна съобщи,че Съединени американски щати избират да са прави, в сравнение с да са първи.

Митра Сундберг, който управлява пилотния план от Стокхолм, споделя, че е значимо да не се взема извънредно решение за технологията, преди да се разбере каква роля тъкмо би трябвало да извършва цифровата валута. По тази причина Риксбанк показва, че тя няма за цел да размени кеша и че каквото и да сътвори, в случай че продължи напред по този план, евентуално ще има потребност от въвеждането на нова правна рамка, преди цифровата валута да влезе в приложимост.

В същото време парите в брой под формата на банкноти и монети постепенно, само че несъмнено изчезват в най-голямата скандинавска стопанска система. Миналата година шведите са употребявали пари в брой по-рядко от жителите на седем други „ зрели “ пазари като % от общите преводи, сочат данни на McKinsey Global Payments Report.

Не всички обаче гледат на неналичието на пари в брой като причина за започване на план за цифрова валута. В прилежаща Норвегия, която е друго съвсем безкешово общество, централната банка споделя, че „ няма остра потребност “ от въвеждане на цифрова валута.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР