Шведите определено се гордеят с групата АББА, със знаменитата писателка

...
Шведите определено се гордеят с групата АББА, със знаменитата писателка
Коментари Харесай

Шведският посланик у нас Луиз Бергхолм: И в Швеция има неравенство и пустеещи райони

Шведите несъмнено се гордеят с групата АББА , със популярната писателка Астрид Лингрен , основала облиците на Пипи Дългото Чорапче, Карлсон, който живее на покрива и Емил от Льонеберя. Швеция е татковина на известна марка водка и коли. Но тази страна няма посолство у нас. Затова шведската посланичка в България постоянно пътува по линията Стокхолм – София.

Вижте какво споделя Луиз Бергхолм за родината и фамилията си пред Мариана Векилска:

– Създателят на IKEA Ингвар Кампрад беше доста добър образец за шведския бизнес. Какво можете да ни разкажете за него?

– Той стоеше твърдо зад правилата си на земен човек. Това е типично качество за шведите – ние сме доста практични хора. Директни сме – споделяме нещата такива каквито са, с риск да ни сметнат за груби и сме реалисти. Членовете на обществото ни са равнопоставени – и това проличава в метода, по който фамилията на Ингвар Кампард ръководи компанията си – по какъв начин се грижи за хората, които работят там, демонстрира им, че са значими и способстват за общия триумф. Това също е типично за шведските компании.

– Как живеят шведите?

– И при нас, както в България, има разлика в стандарта на живот на хората. Общото е, че в Швеция също от ден на ден хора живеят в огромните градове и има региони, които опустяват – Швеция въпреки всичко е много огромна страна – територията ни е към четири пъти по-голяма от тази на България, а популацията – към 10 милиона души. Много от тях идват от други страни, с цел да работят, учат или да потърсят избавление от конфликтни зони по света. Така че, шведите поддържат друг стандарт на живот. Но обществото е обществено насочено – изключително за фамилиите с деца. Тенденция е родителите да си поделят отпуска по майчинство и надлежно по бащинство – считаме, че ролята на двамата родители е еднообразно значима в развъждането на децата.

– Швеция е доста богата страна и доста обществено фокусирана. Как успяхте да се организирате по този начин? Ние, в България, не можем да планираме живота си даже за година-две напред., камо ли за десетилетие или по-дълъг интервал от време.

– Всяка страна е друга. Но и ние сме минали дълъг път, с цел да стигнем до тук и продължаваме да срещаме компликации. В момента сме фокусирани върху подобряването на просветителната система и опазването на здравето – също както у вас.

– Швеция е известна с най-странната студентска традиция – каква е тя?

– Зная защо говорите… Студентите постоянно са напрегнат и от време на време човек просто би трябвало да се разтовари. Затова в някои общежития има следната традиция: вечер в тъкмо избран час студентите отварят прозорците и крещят с цяло гърло.

– В Швеция хомосексуализмът се е смятал за болест до 1979 г, само че хората измислили автентичен метод да стачкуват. Разкажете ни.

– Вярно е. До края на 70-те години хомосексуализмът, най-малко публично, се считаше за заболяване. Но хората започнаха да стачкуват – взимаха си болничен с претекст, че са хомосексуално насочени. Тогава управляващите осъзнаха, че това към момента стои на хартия и го трансформираха доста бързо. Днес живеем в много отворено и толерантно общество и хората могат да бъдат открити по отношение на половата си ориентировка.

Вижте във видеото какво още описа за страната си дипломат Луиз Бергхолм:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР