Shutterstock Всеки месец средно по 18 пловдивски майки се връщат предсрочно

...
Shutterstock
Всеки месец средно по 18 пловдивски майки се връщат предсрочно
Коментари Харесай

Варненки масово заменят памперсите с офиса заради повече пари

 Shutterstock Всеки месец приблизително по 18 пловдивски майки се връщат предварително на работното си място против бонус от страната, излиза наяве от данните на Националния застрахователен институт. Това подрежда Пловдив измежду първенците по дами, които са избрали да сменят памперсите с офиса. Освен града под тепетата в челната тройка са София и Варна. 

Опцията се оказва минимум известна измежду нежния пол във Враца, Монтана, Търговище, Ямбол и Габрово. От статистиката излиза наяве, че майките в добре развитите стопански региони бързат да се върнат на трудовия пазар или тъй като заемат управителни позиции, или тъй като получават висока заплата.

Ако останат да се грижат за децата си вкъщи през втората година от майчинството, те взимат по 380 лева 67 на 100 от пловдивските дамите са се върнали в компанията, 135 дни откакто са излезли по майчинство, като за това към заплатата си са получили
бонус в размер на 50% от възнаграждението си. Така в случай че месечно майката взима 1500 лева и се върне по-рано във компанията, ще получи бонус от 750 лева към заплатата.

Така тя ще прибира в джоба си заплата и половина до първата година на детето. От държавния
бонус не могат да се възползват дамите, чиито деца са в обществени домове, приемни фамилии или са отглеждани по стратегии за поддръжка на майчинството. За цялата 2018 година пък едвам 54 пловдивски бащи са заменили майките в развъждането на бебета, с цел да могат дамите им да се върнат на работа. Това са мъжете, които са поели грижите за детето след шестия месец.

Обикновено от тази опция се възползват бащите, които взимат по-високи заплати, изясняват специалисти. През първите 6 месеца татковците получават 90% от размера на заплата, на която се обезпечават. През останалите 12 месеца сумата е закрепена на 380 лева, колкото е регламентираният размер на компенсацията за развъждане на малко дете. 

Има и райони на страната, в които нито един татко не е избрал тази алтернатива. Такъв да вземем за пример е регионът на Смолян. Това значи, че там възнагражденията на мъжете са по-ниски. От
бонусите за по-ранно връщане на работното място по-често се възползват дамите сред 30 и 40 година

65 на 100 от всички, които избират да взимат заплата и половина, е точно в тази възрастова граница, като междинните години са 33 година Възрастта на тези, които трансферират майчинството на бащата, скача с 4 години. Данните на Национален осигурителен институт, представени от " Дир.бг ", демонстрират, че компенсацията, което получават мъжете, излезли в бащинство, е съвсем двойно по-високо от това на дамите. Средната отплата, която са взимали татковците в България през 2018 година, е 936.33 лева За съпоставяне - при дамите е било 550,83 лева, или с 385.50 лева по-малко.

Профил на майките, които приключват по-рано майчинството:

- 37-годишните трансферират грижите за детето на бащата

- 33-годишните избират да взимат заплата и половина вместо майчинство

- 26% от майките с половин заплата от горната страна са сред 20 и 30 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР