[Shutterstock] Знаеше още от началото, че го лъжат, за да

...
[Shutterstock] Знаеше още от началото, че го лъжат, за да
Коментари Харесай

Спокойно. Нищо не е вечно

[Shutterstock] " Знаеше още от началото, че го лъжат, с цел да му създадат наслаждение, че вземат пари, с цел да го ласкаят, че задържат със силата на оръжието множеството, което се събираше по пътя му с ликуващи крясъци и лъжливи плакати за дълъг живот... и до момента в който минаваха безбройните му години, разбра, че лъжата е по-удобна от подозрението, по-полезна от любовта, по-трайна от истината. "
Габриел Гарсия Маркес " Есента на патриарха "

10 години са задоволително време в политиката, с цел да се завъртиш в кръг. Преди тъкмо 10 години крахът на Lehman Brothers потопи света в най-голямата рецесия от Голямата меланхолия насам. Преди 10 години Бойко Борисов беше кмет на София и се готвеше за властта, а Сергей Станишев обясняваше по какъв начин държавното управление е взело всички нужни ограничения, с цел да не пострадат по никакъв метод растежът на стопанската система и приходите на хората.

Днес Борисов се крепи на власт към този момент трети мандат и няма по какъв начин да упреква предшествениците си - обичан негов прийом. Вместо това той прибягва до същото като Станишев преди време - убеждава хората, че взима всички вероятни ограничения. Трима министри си отидоха от кабинета, откакто 17 души починаха вследствие и на незаконната немарливост на страната да управлява строителството на пътища (вижте тематиката тук).

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Кой ревизира асфалта

Всички строителни лаборатории в България са свързани с пътностроителни компании, само че това не е огромният проблем
14 сеп 2018
Есента на Борисов

Новият политически сезон стартира с оставки на трима министри вкупом, само че това към този момент не носи стремежи резултат
14 сеп 2018
Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов резервират 30%, а самият той остава изпълнителен шеф
13 сеп 2018
10 години

Финансовият 11 септември

Фалитът на Lehman Brothers отвори нова глава в стопанската система и политиката. Тя към момента се написа
14 сеп 2012 Този път обаче магията може да не проработи. Изследванията на публичното мнение демонстрират, че има сериозно ниско доверие в другия обичан инструмент на Борисов - промяната на хора (вижте тематиката тук). Това ще прави все по-дръзки тези, които се облагодетелстват от разклащането му при всяка сериозна рецесия.

България, несъмнено, не е латиноамериканска тирания. Дори не е Унгария, където откровеният поход към авторитаризъм на Виктор Орбан тази седмица му докара проблеми в Брюксел. Но 10 години след идването на власт на ГЕРБ Борисов наподобява все по-застинал в обичаната си " непоклатимост ", а пукнатините се усилват. Засега те елементарно могат да се запълват с пари. Глобалната стопанска система пораства, а борсовите показатели от дълго време са надхвърлили върховете си преди краха. Точно както обещанията на Борисов са заблуда обаче, такава е и привидната непоклатимост на международната стопанска система, основана от държавни управления и централни банки. Според доста анализатори проблемите не са решени и при идната рецесия (която може и да е скоро) рухването може да е още по-твърдо и без омекотители (вижте тук). А всяко разлюляване, което доближи България и изпили опциите на бюджета за разноски, ще разсее илюзиите за " непоклатимост ".

Някои неща, несъмнено, не се трансформират. Преди 10 години Ахмед Доган стоеше зад рамото на Станишев и се усмихваше, до момента в който подопечните му парцелираха стопанската система. Днес Доган си стои в морския дворец и се усмихва, до момента в който разнообразни управляващи в страната се простират общително пред него. Тази седмица стана ясно за какво разнообразни институции общително помогнаха на Топлоелектрическа централа " Варна " да се намести на комфортно място в енергийния пазар - явно формалният притежател Данаил Папазов продаде 70% от нея на почетния водач на Движение за права и свободи (вижте тук).

Докато страната раздава дарове на едни, се постанова други да бъдат удряни. Семействата Арабаджиеви и Стайкови, за които до неотдавна досиетата стояха заключени, внезапно се оказаха подгонени. Въпросът е дали този път шоуто ще стигне до дъно, или отново ще спре по този начин ненадейно, както стартира.

Ако ви се излиза от този циничен кръг, може да опитате да си пуснете сабатикъл - не изключително характерен метод за отмора от работата в България, само че въпреки всичко вероятен (вижте по какъв начин тук). Или да усетите по какъв начин градската сила се разсънва и тук - в софийския квАРТал. Или да се порадвате на обстоятелството, че децата ни ще бъдат финансово по-грамотни и по-адекватни от нас (тук и тук). Нищо в последна сметка не е постоянно. Дори есента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР