[Shutterstock] За автора Георги Николов е директор финансово-счетоводни консултации в

...
[Shutterstock] За автора Георги Николов е директор финансово-счетоводни консултации в
Коментари Харесай

Счетоводна революция в застраховането

[Shutterstock] За създателя
Георги Николов е шеф финансово-счетоводни съвещания в PwC Сега настоящият Международен стандарт за финансово отчитане 4 Застрахователни контракти (МСФО 4) е много по-малко интернационален, в сравнение с допуска името му. Причината за това е, че задачата, която Международният ръб за счетоводни стандарти (МБСС) си слага с него е да усъвършенства оповестяванията на сумите и рисковете, свързани със застрахователните контракти, само че да резервира краткотрайно счетоводното отнасяне, възприето от застрахователните компании. МСФО 4, който влезе в действие през 2004 година е първата фаза от процеса на създаване от МБСС на повсеместен интернационален стандарт за финансово отчитане за застрахователните контракти. Преди него и към сегашния миг счетоводните практики, възприети от застрахователните компании, изготвящи доклади съгласно условията на МСФО, е основан извънредно на другите национални счетоводни застрахователни практики и стандарти по света (например тези на Съединени американски щати, Канада и други държави). В резултат на това, МСФО 4 е интернационален в региона на оповестението, само че е мозайка от национални стандарти и практики във връзка с счетоводното отнасяне и показване във финансовите доклади.

На 17 март тази година МБСС реши новият МСФО 17 Застрахователни контракти (МСФО 17) да влезе в действие от 1 януари 2023 година. МСФО 17 заменя МСФО 4 и е първият изчерпателен и в действителност интернационален счетоводен стандарт в тази област. Той " трансформира играта " в доста фундаментални области за всички застрахователни компании, изготвящи доклади по МСФО, в това число и за българските.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики МСФО е наложителна законова финансово-счетоводна рамка за застрахователните компании, опериращи у нас. Според данни на МБСС България е една от 126-те юрисдикции, от общо 150-те такива, в които МСФО е употребена финансово-счетоводна рамка. Преди към три години банките срещнаха съществено предизвикателство в използването на МСФО 9 Финансови принадлежности. Ако за банките това беше голяма крачка, от застрахователите се чака да създадат лъвски скок.

Кои проблеми цели да реши МСФО 17

Новият стандарт усъвършенства финансово-счетоводната отчетност на застрахователните контракти в областите на съпоставимостта сред докладите и по-доброто отразяване на икономическите действителности.

Подобрена съпоставимост сред финансово-счетоводните доклади

МСФО 17 отстранява съществуващите несъответствия и дава опция на вложителите и анализаторите да съпоставят по един по-надежден метод финансовите доклади на компании, опериращи в разнообразни страни, на компании в застрахователния бранш с компании от други промишлености, и да разчитат, че сходни контракти се третират по подобен метод. Преди това, МСФО 4 допускаше един осигурител да употребява разнообразни счетоводни политики за сходни застрахователни контракти, които те подписват в разнообразни страни. В момента някои многонационални компании консолидират техните дъщерни сдружения, употребявайки разнообразни счетоводни политики за един същ тип застрахователни контракти, подписани в разнообразни страни. Според разбор, осъществен от МБСС на 20-те най-големи борсово-търгуеми застрахователни компании (съставляващи 68% от общата сума на активите на всички борсово-търгуеми застрахователни компании по света, употребяващи МСФО), осем от тях, или 45% от активите на тези 20 мултинационални компании, осчетоводяват застрахователните контракти, подписани в разнообразни юрисдикции, употребявайки счетоводни политики, на база условията на националните счетоводни стандарти на всяка от тези юрисдикции. Застрахователните счетоводни практики от време на време се отличават доста сред обособените страни. Например, някои признават неотложно в доклада за прихода аквизационните разноски, до момента в който други ги разсрочват и амортизират (каквато е практиката в България). При МСФО 17 многонационалните компании ще правят оценка застрахователните контракти поредно в границите на групата, което би улеснило сравняването на резултатите по артикули и географски области.

В доста случаи при МСФО 4, практиките употребявани в застрахователната промишленост са в противоречие с МСФО, прилагани от всички други промишлености, което затруднява съпоставимостта с други браншове на стопанската система. Например, получени парични средства като депозит, който ще бъде върнат на застрахованото лице, без значение дали настава застрахователно събитие или не, при някои компании се осчетоводява като доход, което се отличава от счетоводното отнасяне при банките и капиталовите компании, които го преглеждат като пасив. При МСФО 17 прихода ще отразява застрахователното покритие, което се дава, изключвайки съставния елемент на депозит, както би било във всяка друга промишленост.

Подобрено отразяване на икономическите действителности във финансово-счетоводните доклади

Тези усъвършенствания са в региона на оценката на застрахователните отговорности, както и при даването на информация за облагата.

Например, при оценка на застрахователните отговорности, МСФО 17 изисква да се употребяват настоящи, към всяка отчетна дата, преценки и допускания (които да бъдат основани на настояща пазарна информация) по отношение на сумите и проявлението във времето на паричните потоци, несигурността, обвързвана с тях и дисконтовите проценти. В момента това не постоянно се прави за всички артикули и към всяка отчетна дата. Също по този начин МСФО 17 изисква застрахователните пасиви да бъдат сконтирани. Това важи и за запаса за идни заплащания по краткосрочните застрахователни контракти. Ефектът не се чака да бъде огромен за артикули с къс интервал на споразумяване, като да вземем за пример автомобилното обезпечаване (гражданска отговорност и каско). Но за други, за които интервала на споразумяване е дълъг (например обезщетение при положение на лекарска грешка) резултата би бил по-голям.

Други значими усъвършенствания са в региона на предоставената информация за облагата. В момента докладът за изчерпателен приход не дава задоволително добра информация за източниците на облага. МСФО 17 изисква друго по отношение на МСФО 4 показване в доклада за прихода и ясно разграничаване на двата съществени източника на облага (застрахователно покритие и капиталова дейност). Резултатът от даване на застрахователни услуги е разликата сред застрахователния доход и разноските, по даване на застрахователни услуги, и дава информация за облагата от предоставеното застрахователно покритие. Отделно се дава капиталов резултат от ръководството на финансови активи.

Печалбата от капиталова активност е значим съставен елемент от активността на застрахователните компании. Тя произтича или от спреда сред доходността на вложенията и разхода за рента по застрахователните пасиви при някои дълготрайни застрахователни контракти, или от обстоятелството, че нормално застрахованите лице заплащат наградите по-рано във времето, а получават компенсации по-късно. Тази времева разлика сред заплащане на награди и компенсации разрешава на застрахователните компании да акумулират средства, които се влагат и генерират капиталов приход. При МСФО 17 сумата приета като осигурителен доход през интервала на покритие ще бъде по-голяма от получените награди заради резултата на дисконтиране. С течение на времето резултатът на дисконтиране се амортизира и съответният финансов разход се показва дружно с прихода от вложенията, а не като част от резултата от застрахователна активност. За разлика от това настрана показване в МСФО 17, при МСФО 4 резултатът на дисконтиране нормално не се показва настрана от другите придвижвания в застрахователните пасиви.

МСФО 17 ще бъде придружено с спомагателни разноски за фирмите, като те ще бъдат както еднократни при неговото в началото имплементиране, по този начин и спомагателни при неговото настоящо съблюдаване. Размерът на еднократните спомагателни разноски по имплементация на новия стандарт за застрахователни контракти ще зависи от това до каква степен настоящите практики се отличават от изискваните такива от МСФО 17, броят и типа застрахователни контракти, както и наличните системи, употребявани сега от компанията. Естеството на тези разноски ще бъде обвързван с потребностите от образование и наемане на спомагателни експерти в региона на МСФО, осведомителни технологии, ръководство на риска и актюери. Също по този начин ще има разноски по разбора, извличането и предпазване на нужните данни, както и преразглеждане и промени в системите, процесите и контролните механизми. Допълнителните настоящи разноски се чака да бъдат свързани с нарасналите условия за по-регулярно и всеобхватно актуализиране на управническите преценки, допускания и входящи данни в моделите, както и от условието за правене на повече и по-детайлни оповестявания във финансово-счетоводните доклади.

С цел усъвършенстване на тези спомагателни разноски за застрахователите, МБСС дава в МСФО 17 редица облекчения, като изключения от обсега на стандарта, групиране на контракти вместо да бъдат обсъждани контракт по контракт, олекотени условия и разновидности по в началото използване в някои случаи и други.

Периодът до 1 януари 2023, датата на влизане в действие, би трябвало да бъде употребен интензивно от фирмите, защото насъбраният до момента опит в света демонстрира, че плановете по използване на МСФО 17 лишават приблизително тридесет месеца. Макар тези данни да се отнасят за огромни интернационалните застрахователни групи със комплицирани и разнородни продуктови гами, а в България господства общото обезпечаване, където затрудненията по използване на МСФО 17 са евентуално по-малко по отношение на животозастраховането, никой не трябва да подценява сериозността на идното задание. Според изследване на ПрайсуотърхаусКупърс, извършено през декември 2019 г, в което взеха присъединяване компании, превишаващи половината от общия размер на застрахователния бранш в България, едвам 47% от участниците в изследването са съумели да завършат и дефинират обсега на плана по използване на МСФО 17. Тази степен на прогрес изостава по отношение на други страни от района, като да вземем за пример в Унгария резултатите от идентично изследване от лятото на 2019 година е 100%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР