[Shutterstock] Йост Уеркърк е един от съоснователите на платформата Hopper,

...
[Shutterstock] Йост Уеркърк е един от съоснователите на платформата Hopper,
Коментари Харесай

Йост Уеркърк: Технологията не е изцяло добра или лоша, това зависи от нас

[Shutterstock] Йост Уеркърк е един от съоснователите на платформата Hopper, която пресмята какви ще бъдат цените на даден самолетен билет в бъдеще и споделя на клиентите си дали да изчакат по-ниска цена, или да купуват незабавно. Като механически шеф Уеркърк е виновен за екипа на компанията, който дава отговор за цялата технология.

Преди това е работил като продуктов управител и софтуерен инженер в Expedia и Newtrade Technologies. Hopper има дребен офис с разработчици и в София. Досега компанията е привлякла финансиране за към 235 млн. $, оценяващи компанията на към 800 млн. $. Приходите й за предходната година надвишиха 1 милиарда $.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Йост Уеркърк ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на конференцията DigitalK, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ. Тя ще се организира на 30 и 31 май в Sofia Event Center.

Фотограф: Капитал
Как Hopper трансформира пазара?
Технологията се развива и в Hopper желаеме промишлеността на онлайн пътуванията да се приспособява. Ние сме ориентирани към използването на мобилна и AI технология, която да направи планирането и организирането на едно пътешестване по-умно. Имаме единствено мобилна версия, тъй че се свързваме с клиентите си по друг от обичайния метод през уеб страница. Мобилните устройства подтикват нов метод на връзка. Пращаме известия с съответни рекомендации и промени в цени, като по този начин отстраняваме непрекъснатия стрес от проверяването на цени на хотели в разнообразни уеб сайтове. Създаваме връзка с всеки клиент и използваме данни и разбор, с цел да предложим дати и дестинации, които са неповторими за всеки консуматор.

Какво стои зад триумфа на Hopper?
Ние сме компания, водена от данните. Нашите стратегически решения идват от това какво ни споделят данните. Не планирахме да бъдем приложение за оферти за пътешестване и организация, само че с времето нашата цел стана ясна. Смятам, че имаме доста шанс, с цел да съберем подобен необикновен екип. Хората, с които работя, ме въодушевяват всеки ден. Те поддържат хода на компанията напред посредством нововъведенията си. Hopper трябваше да се приспособява и учи от грешките си доста пъти, да се учи от клиентите си и от пазара. Именно това ни прави извънредно гъвкави и устойчиви.

Как виждате света след пет години?
Очаквам, че технологиите, които общо назоваваме изкуствен интелект, ще водят множеството промени в живота ни през идващите години. От самоуправляващи се коли до виртуални асистенти и умни устройства в домовете, хората ще продължат да намират метод да употребяват данните и AI, с цел да опростят всекидневието си. Ще стартираме и да взимаме тези технологии като даденост, до момента в който ставаме все по-зависими от тях.

Колко " цифрово " е всекидневието ви?
Подобно на множеството хора, дневният ми живот се върти към смарт телефона. По-голямата част от работата и почивката ми минава през цифрови устройства. Общувам със фамилията си, сътрудниците си и учителите на децата ми през приложения. Управлявам термостата и светлините у дома посредством приложение. Но за мен става все по-важно да оставя настрани телефона си и да погледна същинския живот, да прекарам време лице в лице с хора в офиса и вкъщи, да изляза на открито измежду природата, да напусна мрежата. Дигиталният свят е овластяващ и забавен, само че може да бъде и дехуманизиращ. Като иноватори в технологията е изключително значимо да не забравяме това.

Заплаха или опция е цифровото бъдеще? Защо?
Разбира се, че и двете, като всяко друго човешко откритие в историята. Технологията не е напълно добра или неприятна и нейното приложение може да бъде и двете. Това не може да бъде избегнато. Веднъж щом е открита дадена технология, не можем да се върнем назад, тъй че би трябвало да поемем отговорността за това по какъв начин се ползва, което поражда всевъзможен вид етични и морални въпроси. Виждали сме образци във всичко, от микро до макро - от персоналните ни животи до международната политика - по какъв начин технологията може да бъде и освобождаваща, и потискаща. В Hopper сигурно желаеме да бъдем мощ на положителното, да позволим на технологията да направи живота на хората по-лесен и по-добър, като позволим пътувания за добре осведомени консуматори. За нас технологията е опция да подобрим живота си.

Повече за програмата и лекторите можете да научите на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon/.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР