[Shutterstock] В страната денят премина под знака на граждански протести

...
[Shutterstock] В страната денят премина под знака на граждански протести
Коментари Харесай

Вечерни новини: Саудитският консорциум Arkad ще строи "Български поток", петролът продължава да поевтинява

[Shutterstock] В страната денят мина под знака на цивилен митинги и задълбочаване на икономическите връзки сред България и Русия. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с съветския министър на индустрията Денис Мантуров и двамата оповестиха, че към този момент се водят договаряния за основаване на интернационален консорциум сред кандидатиралите се вложители за дострояване на " АЕЦ Белене ". Мантуров напомни, че съветската държавна корпорация към този момент е подала поръчка за присъединяване в градежа на нуклеарната централа и би взела участие в консорциум.

В борбата за София двете съществени кандидатки за кмет, подкрепени надлежно от ГЕРБ и от Българска социалистическа партия, не престават линията си на ухажване на десните гласоподаватели. Йорданка Фандъкова направи поръчка, че листата за общински съветници на ГЕРБ в столицата ще е доминирана от лекари, архитекти и адвокати вместо от партийни лица. Днес тя показа един от тях - арх. Ивайло Петков, който е измежду създателите на сдружението за възстановяване на градската среда " Група Град ". А Мая Манолова се разкая за минали неточности като отношението си към протестиращите против кабинета " Орешарски " през 2013 година и направи поклон към претендентите за кметове на " Демократична България " Борислав Игнатов и " Спаси София " Борис Бонев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Междувременно поради влошено здравословно положение Специализираният углавен съд промени мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева на " домакински арест ", само че тя към момента не е освободена. Заедно със брачна половинка си - хотелиера Ветко Арабаджиев, тя беше упрекната в присъединяване в проведена незаконна група за данъчни закононарушения и пране на пари.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Саудитският консорциум Arkad ще строи " Турски поток " през България

Неочаквано и без авансово съобщение страната подписа най-скъпия си контракт за последните години - този за строителството на " Турски поток " през България против над 2.5 милиарда лева Споразумението е сред саудитския консорциум Arkad и " Булгартрансгаз " и би трябвало да обезпечи преноса на съветски газ от Турция към Сърбия.

Какво следва? Договорът е с Arkad, само че в плана действително ще вземат участие и руснаци Произведените в Русия тръби от месеци се доставят в пристанище Бургас, като министър председателят Бойко Борисов споделя, че 90% от нужните количества са към този момент в странатаСпоред Борисов градежът на газопровода ще стартира веднагаПърво, за 250 дни би трябвало да се построи 308-километров газопровод от компресорната станция " Полски Сеновец " до сръбската граница. После изпълнителят ще има още 365 дни за трасето от Провадия до " Полски Сеновец ", както и още няколко връзки с газовата мрежа. Защо е значимо? Икономическата изгода от този безценен план е противоречива , тъй като голямата инвестиция може да бъде възобновена най-рано след 15 годиниБългария не разнообразява доставките си на газ и остава подвластна от РусияЗамяната на преноса на съветски газ от Украйна през Турция ще утежни мощно финансовите резултати на " Булгартрансгаз " . ШЕСТ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

" Алфа Рисърч ": Увеличават се сериозните оценки за ръководството

Критиките към стила и качеството на ръководството в страната се усилват, само че няма единна политическа съпротива, която да се съобщи като опция, демонстрира изследване на публичните настройки на социологическата организация, извършено сред 10 и 16 септември. ГЕРБ резервира преимуществото си пред Българска социалистическа партия, като 21.5% показват, че биха дали своят вот за партията на Бойко Борисов, а 18.7% за тази на Корнелия Нинова. Според " Алфа Рисърч " капацитетът на декларираната от Слави Трифонов партия " Няма такава страна " е към 8.3% , съвсем колкото на Движение за права и свободи. Формацията на телевизионния водещ би лишила симпатизанти от Българска социалистическа партия, националистите и " Воля ".

Висшият адвокатски съвет: Гешев не дава отговор на условията за основен прокурор

Иван Гешев не има нужните качества, с цел да може отговорно, професионално, независимо и заслужено да реализира функционалностите на основен прокурор. Това се споделя в позиция на Висшия адвокатски съвет , оповестена през днешния ден. В нея се акцентира, че съветът е изчакал задоволително, с цел да оцени и концепцията на претендента , и обществените му позиции, и даже мненията на помощните комисии на Висш съдебен съвет в негова поддръжка. Висшият адвокатски съвет предлага на Висш съдебен съвет да не утвърждава единствения претендент за основен прокурор, а да открие нова процедура .

Премахване на опцията за кратко правосъдно разследване при положение на съзнателно ликвидиране, гласоподава правната комисия в Народно събрание

Съкратено правосъдно разследване да не се ползва в случаите на съзнателно ликвидиране и съзнателно породена тежка телесна щета - за това гласоподаваха единомислещо депутатите от правната комисия в сряда, като утвърдиха преди първо четене общо четири законопроекта - на Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти ", " Воля " и ГЕРБ. Остава открит въпросът за съответните параметри на новия закон, откакто основният прокурор Сотир Цацаров направи някои възражения към метода в законопроекта на ГЕРБ. Той предлага хибриден вид - съкратеното разследване да остане и в тези случаи, само че единствено от съда да зависи дали да понижи наказването, освен това не с една трета, а с една пета.

Държавата ще финансира трансплантации отвън Европейски Съюз

Здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че с смяна в разпоредба ще стане допустимо страната да финансира трансплантации в страни отвън Европейски Съюз. Това е неговият отговор на почнал през днешния ден неопределен митинг на пациентски организации против неналичието на белодробни трансплантации в България и неработещата Национална стратегия за донорство. Ананиев се срещна с протестиращите и даде обещание в къси периоди да реши проблемите на чакащите за лекуване, само че без да се ангажира с повече конкретика .

Испания се насочва към нови предварителни избори през ноември

Изпълняващият длъжността министър председател на Испания и водач на социалистическата партия Педро Санчес съобщи, че в страната ще има нови парламентарни избори на 10 ноември , тъй като нито един партиен водач не може да завоюва задоволително парламентарна поддръжка , с цел да успее да сформира държавно управление . Това ще бъдат четвъртите избори за четири години , а съгласно социологическите изследвания новият избор може да не докара до излаз от задънената улица.

Саудитска Арабия възвърне отчасти производството на нефт

Саудитска Арабия разгласи, че е възстановила частичн о производството в най-голямата рафинерия в света Абкаик, която беше ударена от дронове в края на предходната седмица. В момента се създават към 2 млн. барела на ден, което е малко под половината от изгубената продукция. Новината даде глътка въздух на пазара и цените на петрола продължиха да се намаляват след пика в понеделник. Във вторник те отстъпиха със 7% , а в сряда спадът продължи и към 16.35 часа брентът се търгува за 63.78 $ за барел (-1.19%), а лекият американски нефт за 58.12% (-1.66%).

СНИМКА НА ДЕНЯ

" Независим ръб " ще следи за свободата на словото във Фейсбук

Марк Зукърбърг

[Reuters]
Компанията на Марк Зукърбърг разгласи елементи за концепцията си за публичен ръб, който да модерира наличието в обществената мрежа. В него ще влизат 40 души от целия свят, като задачата им ще е да надзирават решенията на самия Фейсбук за наличието - т.е. кои постове са допустими и кои са за заличаване, и да бъде самостоятелен престиж отвън самата нея. Първоначалният състав на борда обаче ще е от 11 души и ще се избере от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР